LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Locust of Gaul/ The world's first serial killer may have been a woman

2023-04-25 07:52:00, Kuriozitete CNA
Locust of Gaul/ The world's first serial killer may have been a woman
Illustrative photo

The Locust of Gaul was one of the most famous producers of poisons in the ancient world. It operated within the 1st century Roman Empire. Locust played a role in the assassination of an emperor and his heir. Although very little has been written about her, she may have been one of the world's first serial killers.

One of the common ways to carry out an assassination in Ancient Rome was to use poison. Poison was a silent weapon. This type of method did not require any kind of physical combat, and could kill anyone without being detected.

As the number of poisonings increased, so did the fear of poisoning. For this reason, emperors and people of political weight even employed food tasters or used their slaves to make sure that food and drink did not contain poison before consuming them.

Locust of Gaul/ The world's first serial killer may have been a woman

One of the most popular herbs used to create poisons in ancient times was Atropa Belladonna, also known as "Deadly Nightshade". As early as the 1st century, chronicles mention the doses needed to cause hallucinations, as well as to kill a person.

Poisoning had become a "profession" that was learned. The story of a woman who became extremely skilled in this practice was mentioned by several ancient historians such as Tacitus, Suetonius, Dion Cassius and Juvenal. All of them have depicted parts of the life of Locusta, who is considered by many today as the first serial killer in the world.

Accounts of Locosta say that she came from the outer Roman province of Gaul, present-day France. How this professional poisoner was discovered remains unclear. But it is said that at some point, she moved from her home region to Rome.

Locust of Gaul/ The world's first serial killer may have been a woman

Atje nisi të ketë një reputacion shumë negativ, pasi u burgos me akuzën e helmimit kur u punësua nga një anëtar i oborrit perandorak. Në atë kohë në front ishte Perandori Klaud. Gruaja e tij e katërt (njëherazi mbesa e tij), Agripina e Re, donte të shpëtonte prej tij dhe të siguronte ngjitjen në pushtet të djalit të saj, i cili ishte fryt i një martese tjetër.

Ashtu si nëna e Neronit famëkeq, Agripina ishte një nga figurat femërore më të shquara të kohës. Në vitin 54 Pas Krishtit, ajo komplotoi me Lokustën, të cilës i kërkoi të prodhonte një helm që mund të përdorej për të vrarë burrin e saj. Besohet se helmi që shpiku për të vrarë Klaudin u prodhua nga Belladona.

Por ato duhej të kalonin një pengesë, sepse Klaudi kishte në oborrin e tij një shijues ushqimi, pikërisht që të mos vdiste i helmuar. Megjithatë, Agripina arriti të bindë shijuesin e tij të ushqimit, Halotin, që të tradhtonte perandorin. Helmi u spërkat mbi kërpudhat e tij dhe Haloti ia shërbeu ushqimin Klaudit.

Locust of Gaul/ The world's first serial killer may have been a woman

Për fatin e keq të Agripinës, dy faktorë e penguan të shoqin të vdiste. E para ishte që shpikja e Lokustës nuk ishte aq e fuqishme sa të sillte një vdekje të shpejtë. E dyta, Klaudi kishte një zakon të vetë-shkaktonte të vjella pas ngrënies, gjë që kufizonte kohën që helmi i gëlltitur të vepronte në trup.

Klaudi i kërkoi mjekut të tij, Gai Ksenofonit, që t’i fuste një pendë në fyt për të provokuar të vjellat. Megjithatë, edhe kjo pendë ishte helmuar, dhe ishte ajo që i dha fund jetës së perandorit. Kështu Agripina dhe Lokusta ishin të suksesshme në vrasjen e perandorit.

Rrëfimi tjetër mbi jetës e Lokustën ishte vitin e ardhshëm, në vitin 55. Neroni u bë perandor pas vdekjes së Klaudit. Ai kishte frikë se djali i Klaudit, Britanikus, do të përpiqej t’ia zinte fronin një ditë. Ndaj kërkoi ndihmën e Lokustës, e cila ishte në burg për akuzën e helmimit të Klaudit.

Neroni e fali Lokustën në mënyrë që ajo të krijonte një shpikje tjetër helmuese për të vrarë Britanikus, në atë kohë ende një adoleshent. Pasi u lirua nga burgu, Lokusta zhvilloi një tjetër përzierje fatale të Belladona-s, këtë herë duke përfshirë përbërës të tjerë si arseniku dhe mandrago.

Por kur erdhi koha për t’i dhënë helmin, u pa se ai ishte shumë i dobët. Kjo mund të ketë qenë në një përpjekje për ta bërë të padyshimtë vdekjen e Britanikus. Neroni u tërbua nga ky dështim dhe Lokusta u ndëshkua me fshikullime kamxhiku nga vetë perandori.

Locust of Gaul/ The world's first serial killer may have been a woman

Madje ai e kërcënoi me vrasje nëse ajo nuk do të kishte sukses në përpjekjen e saj të radhës. Ndaj Lokusta zhvilloi një helm të dytë, shumë më të fortë, për t’ia dhënë fshehurazi të riut Britanikus. Në Romën e lashtë, ishte e zakonshme që vera të përzihej me ujë të nxehtë përpara se të shërbehej.

Pikërisht një pije e tillë iu dha Britanikus, që i kërkoi shijuesit të tij të ushqimit ta kontrollonte se mos ishte e helmuar. Kur shijuesi i tij konfirmoi se nuk kishte asgjë për t’u shqetësuar, Britanikus urdhëroi që pija të hollohej me ujë të ftohtë pasi ishte shumë e nxehtë për të pirë.

Ishte uji që ishte helmuar, por Britanikus e piu verën e tij të zier pa u menduar. Dihej se i riu vuante nga konvulsionet, dhe pasi u helmua Neroni e përdori epilepsinë e tij si një mbulesë për simptomat që iu shfaqën adoleshentit. Historiani i lashtë Taciti shkroi se djali i ri “humbi menjëherë si zërin ashtu edhe frymën”.

Neroni ishte shumë i kënaqur që plani i tij kishte qenë i suksesshëm. Lokusta u shpërble me shumë prona. Madje Neroni dërgoi të rinj tek ajo për të mësuar zanatin e saj. Për t’u siguruar që këta nxënës të mësonin si duhet praktikat e Lokustas, por edhe për të përmirësuar aftësitë e kësaj të fundit, Neroni e lejoi që të eksperimentonte me helmet mbi skllevër, kriminelë të dënuar apo edhe kafshë të ndryshme që u dërguan në pronat e saj.

Locust of Gaul/ The world's first serial killer may have been a woman

If this is true, then she is responsible for the deaths of many, many human beings, killed in cold blood. It may indeed be the world's first serial killer. But her freedom would not last long. Nero's tyrannical rule ended in 68 AD when he committed suicide.

Locust of Gaul/ The world's first serial killer may have been a woman

The new emperor, Galba, ordered her capture and execution for her many crimes and her loyalty to Nero. But Locusta's death did not put an end to poison assassinations in Rome. However, many historians believe that none of the assassins who followed him were as skilled as Lokusta./ Adapted from CNA.al

07:59 Kuriozitete sara novak

How did humans evolve?

About 6-8 million years ago, deep in the rainforests o...

08:33 Kuriozitete Stephanie Pappas

Are aliens real?

There is currently no evidence for the existence of li...

Lajmet e fundit nga