LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Among the first Albanian communists/ The 123rd anniversary of the birth of Sejfulla Malëshova is commemorated

2023-03-02 12:18:00, Kulturë CNA

Among the first Albanian communists/ The 123rd anniversary of the birth of

On March 2, 1900, Sejfulla Malëshova was born, who was the secretary of the Noli cabinet. Also, Sejfullai was among the first communists, an Albanian translator and writer. He completed his primary education in his hometown, while he completed his secondary studies in Italy at the "San Demetrio di Corona" college.

Here, together with his friend Odhise Paskalin, he published the magazine "Albanian Student", in which he also published his first poems. He then attended the Faculty of Medicine in Rome.

Në gjysmën e dytë të vitit 1924 ishte kryesekretar i kabinetit të qeverisë së Fan Nolit. Pas dështimit të Lëvizjes së qershorit emigroi në Bashkimin Sovjetik. Më 1926-1930 ndoqi universitetin Lemonosov të Moskës për filozofi. Në qershor të 1928-ës seksioni ballkanik i Kominternit miratoi formimin e një partie komuniste në Shqipëri. Malëshova qe pjesë e programit, për të përkthyer tekstet në bashkëpunim me Llazar Fundon dhe Fan Nolin.

Më 1931-shin bëhet anëtar i Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik, ndërsa dy vjet më pas u emërua pedagog në universitetin ku kishte studiuar. Në vitin 1934 pranohet në Komintern dhe me këtë detyrë kthehet më 1943 në Shqipëri dhe zgjidhet anëtar i Shtabit të Ushtrisë NAÇL dhe anëtar i Këshillit të Përgjithshëm të Frontit.

In 1944-1946, a member of KANÇ. In 1944, he served as the Minister for Press, Propaganda and Popular Culture. In 1946-'50 he was elected deputy. In 1946-'48 he was a member of the Presidium of the People's Assembly.

In 1946-'47 Minister of Education as well as chairman of the League of Writers and Artists. After that he was repeatedly denigrated for his "opportunistic" views and sent to work menial jobs. From 1956 he settled in Fier, where he worked as a warehouseman. On June 11, 1971, Sejfulla Maleshova passed away.

14:21 CULTURE Aurel Plasari

Rescuers have no skin

The next usurper appears from Shkodra. His name is Agron L...

Lajmet e fundit nga