LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Rescuers have no skin

2023-02-26 14:21:00, Kulturë Aurel Plasari

Rescuers have no skin

The next usurper appears from Shkodra. His name is Agron Luka:

"In a public appearance and on the occasion of a new book publication, prof. dr. Aurel Plasari, in the company of Prime Minister Edi Rama, declared with a kind of certainty "proven by documents" that: "the national hero of all Albanians, has never changed the Christian religion"!"

And, after the exclamation point (!) continues to spin its own story. It doesn't hurt to spin your own story, however you want and as much as you want, but it's bad if you misuse the words of others and spin what you've concocted yourself.

Regjistrimi i bisedës sime me nxënësit e shkollave të mesme për Gjergj Kastriotin, Skënderbeun, është publik dhe mund të dëgjohet bukur mirë se si kam përmendur faktin që Noli, në një ligjëratë të tij të fundit për historinë e Skënderbeut, ka ndërruar mendim dhe ka pohuar se nuk rezulton që Gjergj Kastrioti të ketë ndërruar fenë, të jetë konvertuar. Ja fjalët e mia para nxënësve:

“... një vjet a dy vite para vdekjes Noli ka mbajtur përsëri një konferencë, të cilën unë e kuptoj shumë mirë: ka shkruar tri veprat [për Skënderbeun] dhe mban një konferencë anglisht mbi disa probleme të historisë së Skënderbeut dhe korrigjon, me argumente, edhe librat e vet; jep argumentet se përse është përrallë tregimi që i ndërruan fenë, nuk ia kanë ndërruar, dhe jep argumentet e veta. Edhe për çështje të tjera...”. 

Kaq. Dhe këtë e kam thënë unë, kurse intriga që Aurel Plasari dhe kryeministri “deklaruan” (në shumës) dëshmon hallin e shpërdoruesit, sado i hollë t’i duket atij ky shpërdorim fort i trashë.  

Këtë ndërrim mendimi të Nolit e kam trajtuar edhe në librin tim, që është i vitit 2010, d.m.th. i këtu e 22 viteve të shkuara, nuk përbën pra ndonjë gjë të re. Por, me sa shihet, shpërdoruesit parapëlqejnë të informohen për debate të historisë duke u futur në bisedat e autorëve me nxënësit e shkollave të mesme: zgjedhje e tyre.

Dhe as ndonjë farë “sigurie” a pasigurie nga ana ime në këtë mes nuk ka pasur aspak, sepse që Fan Noli ka ndërruar mendim, ky është fakt. Ja edhe konkretisht çfarë ka thënë Noli, afërmendsh për ata që duan ta lexojnë:

“Nga këto dokumente del: së pari, se Gjon Kastrioti dërgonte herë pas here një nga djemtë bashkë me ushtarët shqiptarë për të ndihmuar Sulltan Muratin e Dytë dhe që ky djalë kthehej në shtëpi në fund të çdo ekspedite; së dyti, që vetëm Konstandini, njëri nga djemtë e Gjon Kastriotit, u vra në një nga këto ekspedita turke përpara vitit 1443; së treti, që Skënderbeu u dha peng kur ishte 30 vjeç, dhe jo 9 vjeç siç na thotë Barleti dhe kjo ndodhi vetëm mbas disfatës që pësoi Gjon Kastrioti më 1430; së katërti, që djali i Gjon Kastriotit që përmendet në dokumentet e vitit 1410 dhe 1428 si peng i Sulltanit, mund të ketë qenë Stanisha, djali më i madh dhe i ati i Hamza Kastriotit.

The version that Skanderbeg and his father converted to Islam may be another unacceptable myth. There are four documents from the years 1920, 1926, 1938 and 1949 where Skenderbeu is mentioned as Christian George. It is true that in some literary works he is mentioned as a Muslim, but there is no archival document to prove that Skenderbeu converted to Islam".

Fan S. Noli, Problems on biographical literature about Skenderbeu, in "Dielli", December 14, 1960.

I know that we shouldn't even expect abusers to apologize: they don't seem to know that mechanism./ CNA.al

Lajmet e fundit nga