LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

 “Verërat shqiptare, diamante të pnjohura”/ “Decanter”, artikull për kulinarinë

2023-01-28 12:38:00, Kulturë CNA
 “Verërat shqiptare, diamante të pnjohura”/
Vresht rrushi

?Decanter?, një nga mediat kryesore të verës në botë e ka cilësuar verën shqiptare si diamant të panjohur.

?Decanter? raporton se vera shqiptare është në një fazë fillestare, kjo për shkak të komunizmit ku vreshtarëve u duhej ta dorëzonin rrushin në fabrikat shtetërore.

Pas komunizmit, në artikull theksohet se shumë shqiptarë braktisën vreshtarinë, ndërsa kultivuesit e sotëm kanë përmirësuar cilësinë.

Pjesë nga artikulli:

Historia e verës së Shqipërisë daton të paktën në shekullin e 8-të para Krishtit, kur ilirët e lashtë banonin në gadishullin Ballkanik; megjithatë, tani, gati 3,000 vjet më vonë, Shqipëria është në një fazë fillestare të zhvillimit të verës moderne, një diamant pothuajse i panjohur për shumicën e botës së verës?

Pse në fazë fillestare? Sfida kolosale kishin ndodhur gjatë gjithë atyre mijëvjeçarëve, veçanërisht gjatë gjysmës së fundit të shekullit të kaluar, kur Shqipëria ishte një vend komunist i drejtuar në mënyrë represive, vreshtarët e të cilit duhej t'ia dorëzonin rrushin e tyre fabrikave shtetërore që prodhonin vëllime të verërave të sfiduara për cilësinë.

Pas kolapsit të komunizmit dhe zotërimit të ekonomisë së tregut të lirë në fillim të viteve 1990, mijëra vreshta u braktisën ose u shndërruan për përdorime të tjera bujqësore nga pronarë të rinj tokash me kujtime të hidhura të diktateve të regjimit të vjetër.

Megjithatë, që atëherë, një numër gjithnjë e më i madh i enologëve dhe kultivuesve që mendojnë përpara, kanë përmirësuar potencialin për prodhimin e verës me cilësi serioze dhe po e çojnë atë në lartësi mbresëlënëse. Madje disa e kanë përmirësuar ekspertizën e tyre duke punuar në kantinat e verës jashtë vendit, si në Itali dhe Francë, ose me konsulentë të huaj të prodhimit të verës që vizitojnë Shqipërinë./ B.A. ? CNA.al

Lajmet e fundit nga