LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Art that stood the test of time/ the 5 most famous paintings in the world

2023-01-07 10:31:00, Kulturë CNA

Art that stood the test of time/ the 5 most famous paintings in the world


Paintings with great financial, but also moral and spiritual value are sold in various auctions around the world.
According to a CNN analysis, some of the world-renowned masterpieces from the classics like "Mona Lisa," "The Great Wave off KanagaWa" and "Salavator Mundi" were compared to more modern works like "Nighthwaks" and even the "Dogs Playing Poker" series. ” to see what are the most famous paintings around the globe.

Art that stood the test of time/ the 5 most famous paintings in the world

Në vend të parë qëndron 'Mona Lisa'e Leonardo Da Vinci , vepër e cila gjendet në Muzeun e Luvrit në Paris. Nuk është çudi që kjo vepër të qendrojë në vend të parë pas mrekullisë së bërë nga dora e një prej gjinive të botës, pikturën egruas misterioze me buzëqeshjen enigmatike.

Në vendin e dytë qëndron aspak për çudi përseri njeriu i Rilindjes, Da Vinci me pikturën e tij të famshme 'Darka e Fundit'. Kjo vepër gjendet në Santa Maria delle Grazie (Milano, Itali). E pikturuar në një epokë kur imazhet fetare ishin ende një temë artistike mbizotëruese, "Darka e Fundit" përshkruan herën e fundit që Jezusi theu bukën me dishepujt e tij përpara kryqëzimit të tij.

Art that stood the test of time/ the 5 most famous paintings in the world

Në vendin e tretë qëndron Van Gogh me veprën e tij 'Nata me yje', e cila gjendet në Muzeun e Artit Modern në New York. Piktura relativisht abstrakte është shembulli kryesor i përdorimit novator dhe të guximshëm të penelave nga van Gogh. Bluja dhe e verdha e mrekullueshme e pikturës dhe atmosfera ëndërrimtare e pikturës  ka intriguar artdashësit për dekada.

Art that stood the test of time/ the 5 most famous paintings in the world

Në vendin e katert qëndron "The Scream" nga Edvard Munch vepër e cila gjendet në Muzeun Kombëtar (Oslo, Norvegji dhe Muzeu Munch. Së pari, "The Scream" nuk është një vepër e vetme arti. Sipas një blogu të Muzeut Britanik , ka dy piktura, dy pastel dhe më pas një numër të papërcaktuar printimesh. Pikturat qëndrojnë në Muzeun Kombëtar dhe Muzeun Munch, dhe në vitin 2012, një nga pastelët u shit për gati 120 milionë dollarë në ankand.

Art that stood the test of time/ the 5 most famous paintings in the world

In fifth place is 'Gernica' by the well-known Pablo Piccaso. "Gernica" is a work which can be found in the Reina Sofia Museum in Madrid. Last on this list, Picasso's painting depicts the German aerial bombardment of the town of Guernica in the Basque region during the Spanish Civil War. The painting has that distinctive Picasso style and an image of the horrors of war quality that makes it an essential part of 20th century culture and history./ CNA.al

Art that stood the test of time/ the 5 most famous paintings in the world

 

Lajmet e fundit nga