LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The anti-communist revolt of Spač and the national memory

2023-04-07 18:06:00, Kulturë CNA
The anti-communist revolt of Spa? and the national memory
Revolt of Spaci

In the meeting held in the village of Reç in Malësësi e Madhe with former political prisoners and persecuted, the President of the National Union for the Integration of Former Political Prisoners and Persecuted of Albania, Besim Ndregjoni, said that the Union has announced the 50th anniversary of the Revolt of Spa?it as the year of national memory.

The Spaçi revolt, where a large part of the political prisoners were sentenced, is a high point of the anti-communist resistance, which left a deep mark by being associated, a few years later, with another revolt, that of the Qafë prisoners. Shepherd.

“Të burgosurit politikë në Spaç demonstruan dhe mbrojtën identitetin kombëtar, mbrojtën flamurin. Dhe, për atë flamur u sakrifikuan 4 figura të shquara dhe 180 burra u ridënuan si pjesëmarrës në revoltën e mbrojtjes së flamurit. Gjatë 32 viteve ne jemi ndeshur me një politikë pa asnjë lloj vëmendje ndaj këtyre eventeve, ndaj lirisë, ndaj paqes që përçuan të burgosurit politikë të Shqipërisë”, tha zoti Ndregjoni

Në burgun e Spacit, mes qindra të burgosurve politikë të kohës, kaloi 15 vite të dënimit të tij edhe Zenel Drangu, sot kryetar i degës më të madhe të shoqatës së ish të burgosurve politikë, asaj të Shkodrës.

“Atje ka qenë një keqtrajtim çnjerëzor si nga ana e ushqimit, ashtu edhe nga ana e trajtimit nga komanda dhe policia, për të burgosurit politikë. Puna ka qenë e detyruar për të nxjerrë 7 vagona me mineral dhe, në rast se nuk i ke nxjerrë 7 vagonat, ke përfundu në dhomën e izolimit. Ky ka qenë një keqtrajtim i jashtëzakonshëm nga ana e qeverisë së asaj kohe për të burgosurit politikë”, tha zoti Drangu.

Megjithë kërkesat e vazhdueshme të ish të burgosurve politikë për t’a shndërruar në muze, si vend të kujtesës kombëtare, institucionet shtetërore vazhdojnë të qëndrojnë në heshtje.

“Kemi 32 vite që nuk kemi parë asnjë drejtues politik shqiptar dhe asnjë lloj qeverie shqiptare që t’u kërkojnë falje mbi 6 mijë shqiptarëve që u janë zhdukur kufomat. Kemi 32 vite që ne përçojmë paqen dhe përballemi me urrejtjen e politikës”, tha ai.

The two-day revolt of political prisoners in the notorious Spaçi prison began on May 21, 1973. Although it was suppressed violently, it had wide echoes both inside and outside the country./ VOA

Lajmet e fundit nga