LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

On the 103rd anniversary of his birth/ Ismet Elezi, the professor who is living the second century of his life

2023-04-05 13:59:00, Kulturë CNA
On the 103rd anniversary of his birth/ Ismet Elezi, the professor who is living
Ismet Elezi, lecturer

The professor and pedagogue of Albanian law, Ismet Elezi, turns 103 years old today, April 5.

On his 103rd birthday, journalist Luan Rama has told about the contributions of Ismet Elez and his long and tireless pedagogical and scientific work, public service for the government, the training of over six decades of lawyers, the numerous publications of university texts, scientific works that will always apply to Albanian justice and the Law of Labëria that will apply to future generations of society.

Congratulations to Luan Rama

On the 103rd birthday:

ISMET ELEZI, OUR PROFESSOR

WHO LIVES IN THE SECOND CENTURY OF LIFE.

Profesor Ismet Elezi sot feston datëlindjen e 103-të.

Që prej tre vitesh e ka kapërcyer shekullin e parë dhe po jeton në shekullin e dytë të jetës.

U lind në Fterrën e Labërisë në një familje me kontribute të mëdha atdhetarie, dhe përgjatë gjithë jetës së vet qe edhe mbetet kontributor i madh e vazhdues i denjë i traditës patriotike të familjes dhe Fterrës së tij të dashur.

Ishte partizan që luftoi për lirinë e atdheut, por u bë edhe ndër themeluesit e shkollës shqiptare të jurisprudencës.

Ishte luftëtar me pushkë për çlirimin e atdheut nga pushtuesit, por u bë edhe misionar i dijes dhe shkencës shqiptare.

Pedagog e studiues, doktrinar dhe konstitucionalist me një veprimtari që i kalon tetë dekada, Ismet Elezi ka shënjuar gjurmë referenciale në disa fusha; mbi të gjitha në antropologjinë etnojuridike, së cilës i kushtoi dy veprat e tij të jetës: "E drejta zakonore penale e shqiptarëve" dhe "E drejta zakonore e Labërisë".

Ndër detyrat më të rëndësishme që ka kryer kanë qenë Sekretar Shkencor i lnstitutit të Shkencave, Sekretar Shkencor i Universitetit Shtetëror të Tiranës, Kryetar i Byrosë Juridike në Këshillin e Ministrave (1966-1985).

Ka drejtuar katedrën penale në Fakultetin e Drejtësisë (1957-1990).

Për njëgjysmë shekulli punoi si pedagog dhe është autori i mbi tetëmijë faqeve të botuara.

Profesor që prej vitit 1972, Ismet Elezi është një figurë emblematike e drejtësisë shqiptare jo vetëm si profesor universiteti e formues brezash të tërë juristësh që e kanë admiruar dhe e nderojnë me krenari, por edhe si kontributor i madh në procesin ligjbërës dhe në krijimin e një tradite të vyer të shërbimit në administratën e shtetit.

Puna ma ka dhënë mundësië ta takoj e ta njoh edhe nga afër Profesor Ismet Elezin.

Gjithmonë kam ndjerë tek ai imponimin e njeriut përmes mirësisë së fisniktë dhe madhështisë së thjeshtësisë.

Njeriun nuk e bën të rëndësishëm fakti se sa kohë jeton, por se sa kohën që jeton di ta bëjë të vlefshme përmes gjurmëve që le e vlerave që krijon.

Profesor Ismet Elezi ia dalë që jetën e tij ta bëjë të vlefshme për vete, për familjen, por edhe për popullin dhe vendin.

So today, on the 103rd anniversary of his birth, I wish that our beloved professor lives longer and longer, with good health and a clear mind, for his own joy, for the joy of his family and many friends, for the joy of his to all those who love and respect him.

Lajmet e fundit nga