LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Konfirmon Reuters/ Evropa përgatitet për ndërprerjet e rrjetit celular

2022-09-29 20:34:00, Kosova & Bota CNA

Konfirmon Reuters/ Evropa përgatitet për ndërprerjet e rrjetit

Dikur e paimagjinueshme, telefonat celularë mund të errësohen në Evropë këtë dimër, nëse ndërprerjet e energjisë ose racionimi i energjisë shkatërron pjesë të rrjeteve celulare në të gjithë rajonin.

Vendimi i Rusisë për të ndalur furnizimin me gaz përmes rrugës kryesore të furnizimit të Evropës pas konfliktit në Ukrainë ka rritur shanset për mungesë të energjisë. Në Francë, situata është përkeqësuar nga mbyllja e disa centraleve bërthamore për mirëmbajtje.

Zyrtarët e industrisë së telekomunikacionit thonë se kanë frikë se një dimër i ashpër do të vërë në provë infrastrukturën e telekomunikacionit të Evropës, duke i detyruar kompanitë dhe qeveritë të përpiqen të zbusin ndikimin.

Aktualisht nuk ka mjaft sisteme rezervë në shumë vende evropiane për të përballuar ndërprerjet e gjera të energjisë, thanë katër drejtues të telekomit, duke rritur mundësinë e ndërprerjeve të telefonisë celulare.

Vendet e Bashkimit Evropian, përfshirë Francën, Suedinë dhe Gjermaninë, po përpiqen të sigurojnë që komunikimet të vazhdojnë edhe nëse ndërprerjet e energjisë elektrike përfundojnë duke rraskapitur bateritë rezervë të instaluara në mijëra antena celulare të përhapura në të gjithë territorin e tyre.

Evropa ka gati gjysmë milioni kulla telekomi dhe shumica e tyre kanë bateri rezervë që zgjasin rreth 30 minuta për të drejtuar antenat celulare.

FRANCE
Në Francë, një plan i paraqitur nga shpërndarësi i energjisë elektrike Enedis, përfshin ndërprerje të mundshme të energjisë deri në dy orë në një skenar të rastit më të keq, thanë dy burime të njohura me këtë çështje.

Ndërprerjet e përgjithshme do të preknin vetëm pjesë të vendit me rotacion. Shërbimet thelbësore si spitalet, policia dhe qeveria nuk do të ndikohen, thanë burimet.

Qeveria franceze, operatorët e telekomunikacionit dhe Enedis, një njësi e ndërmarrjes së kontrolluar nga shteti EDF (EDF.PA) , kanë zhvilluar bisedime mbi këtë çështje gjatë verës, thanë qeveria franceze dhe burimet.

Federata Franceze e Telekomit (FFT), një grup lobi që përfaqëson Orange (ORAN.PA) , Bouygues Telecom (BOUY.PA) dhe SFR të Altice, vuri në qendër të vëmendjes Enedis për pamundësinë për të përjashtuar antenat nga ndërprerjet e energjisë.

Enedis nuk pranoi të komentojë mbi përmbajtjen e bisedimeve të zhvilluara me qeverinë për këtë çështje.

Enedis tha në një deklaratë për Reuters të gjithë klientët e rregullt trajtoheshin në baza të barabarta në rast të ndërprerjeve të jashtëzakonshme.

Ai tha se ishte në gjendje të izolonte seksione të rrjetit për të furnizuar klientët me përparësi, të tilla si spitalet, instalimet kryesore industriale dhe ushtria dhe se u takonte autoriteteve lokale të shtonin infrastrukturën e operatorëve të telekomit në listën e klientëve prioritarë.

"Ndoshta ne do të përmirësojmë njohuritë tona për këtë çështje deri në këtë dimër, por nuk është e lehtë të izolosh një antenë celulare (nga pjesa tjetër e rrjetit)," tha një zyrtar i ministrisë franceze të financave me njohuri për bisedimet.

Një zëdhënës i ministrisë franceze të financave nuk pranoi të komentojë mbi bisedimet me Enedis, grupet e telekomit dhe qeverinë.

SUEDI, GJERMANI & amp; ITALI
Telekomunikacionet në Suedi dhe Gjermani kanë ngritur gjithashtu shqetësime për mungesat e mundshme të energjisë elektrike me qeveritë e tyre, thanë disa burime të njohura me këtë çështje.

Rregullatori suedez i telekomit PTS po punon me operatorët e telekomit dhe agjencitë e tjera qeveritare për të gjetur zgjidhje, tha ai. Kjo përfshin bisedimet për atë që do të ndodhë nëse energjia elektrike racionohet.

PTS po financon blerjen e stacioneve të karburantit të transportueshëm dhe stacioneve bazë celulare që lidhen me telefonat celularë për të përballuar ndërprerjet më të gjata të energjisë, tha një zëdhënës i PTS.

Lobi italian i telekomunikacionit i tha Reuters se dëshiron që rrjeti celular të përjashtohet nga çdo ndërprerje e energjisë elektrike ose ndërprerje e kursimit të energjisë dhe do ta ngrejë këtë me qeverinë e re të Italisë.

Ndërprerjet e energjisë rrisin mundësinë që komponentët elektronikë të dështojnë nëse i nënshtrohen ndërprerjeve të menjëhershme, tha në një intervistë shefi i lobit të telekomunikacionit Massimo Sarmi.

RRJEDHJA E TRAFIKUT
Prodhuesit e pajisjeve të telekomit Nokia (NOKIA.HE) dhe Ericsson (ERICb.ST) po punojnë me operatorët celularë për të zbutur ndikimin e mungesës së energjisë, thanë tre burime të njohura me këtë çështje.

Të dyja kompanitë nuk pranuan të komentojnë.

Operatorët evropianë të telekomit duhet të rishikojnë rrjetet e tyre për të reduktuar përdorimin shtesë të energjisë dhe për të modernizuar pajisjet e tyre duke përdorur dizajne radio më efikase, thanë katër drejtuesit e telekomit.

Për të kursyer energjinë, kompanitë e telekomit po përdorin softuer për të optimizuar rrjedhën e trafikut, për t'i bërë kullat "të flenë" kur nuk janë në përdorim dhe për të fikur brezat e ndryshëm të spektrit, thanë burimet e njohura me çështjen.

Operatorët e telekomit po punojnë gjithashtu me qeveritë kombëtare për të kontrolluar nëse ekzistojnë plane për të ruajtur shërbimet kritike.

Në Gjermani, Deutsche Telekom ka 33,000 faqe radio celulare (kulla) dhe sistemet e tij celulare të energjisë emergjente mund të mbështesin vetëm një numër të vogël të tyre në të njëjtën kohë, tha një zëdhënës i kompanisë.

Deutsche Telekom (DTEGn.DE) do të përdorë sisteme të lëvizshme të energjisë emergjente të cilat kryesisht mbështeten në naftë në rast të ndërprerjeve të zgjatura të energjisë, tha ai.

Franca ka rreth 62,000 kulla të lëvizshme dhe industria nuk do të jetë në gjendje të pajisë të gjitha antenat me bateri të reja, tha presidentja e FFT-së Liza Bellulo.

Të mësuar me furnizim të pandërprerë me energji elektrike për dekada, vendet evropiane zakonisht nuk kanë gjeneratorë që mbështesin energjinë për një kohë më të gjatë.

"Ne jemi pak të llastuar ndoshta në pjesë të mëdha të Evropës ku energjia elektrike është mjaft e qëndrueshme dhe e mirë," tha një ekzekutiv i industrisë së telekomit. Investimet në zonën e ruajtjes së energjisë kanë qenë ndoshta më të vogla se në disa vende të tjera./CNA.al Burimi: Reuters

Lajmet e fundit nga