LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Wins Journalism in Elbasan, as soon as the academic year starts, the branch closes/ The young woman can't hold back her tears: The dream was cut in the middle

2022-11-18 21:44:00, Denoncim CNA
Wins Journalism in Elbasan, as soon as the academic year starts, the branch
Investigative show "Stop"

Fatma Banka tells the investigative show "Stop" that she applied and won the right to study journalism and started school on October 17. There it was realized that she was the only student in this branch and since the group of 8 people was not completed, Fatma was told that she should choose another branch, Language-Literature, or History-Geography.

E reja thotë se duhet të ishte njoftuar që në datën 13 apo 14 Tetor, por kjo gjë nuk ndodhi. Në këto kushte, Fatma takon dekanin për sqarim e më pas edhe rektorin. Por sërish nuk merr zgjidhje. I bën shkresë Ministrisë dhe merr përgjigje, se duhet ta sqarojë me universitetin.

Denoncuesja: Jam Fatma Banka nga Elbasani, ëndërroj Gazetarinë. Rezultova fituese nga aplikimi. U regjistrova në raundin e parë në Universitetin Aleksandër Xhuvani. Që në ditën e parë që kam vënë këmbët në universitet, më 17 Tetor, Ardian Lame më thotë: Ti do të studiosh Gjuhë-Letërsi ose Histori-Gjeografi sepse nuk formohet grupi prej 8 vetash në Gazetari. Isha vetëm unë e regjistruar dhe marr vesh për herë të parë që isha vetëm unë e regjistruar.

Gazetarja: Pse vdiq, Gazetaria këtu në Elbasan?

Denoncuesja: Nuk i dija këto rregulla.

Gazetarja: Pse s’më the të kisha marrë një tufë me lule? Pse ka ndodhur kjo? Mos janë trembur nga pedagogët e Gazetarisë këtu në Elbasan dhe ja kanë futur vrapit e kanë ikur në Tiranë?

Denoncuesja: Dhe ëndrra ime për Gazetari nuk po plotësohej, u pre në mes (qan).

Gazetarja: Çfarë do ti?

Denoncuesja: Dua Gazetarinë, dua transferimin, në Tiranë ka vende plot dhe këtë po e bëjnë të pamundur, po më lënë pa një vit shkollor.

Gazetarja: E mbaj mend si sot kur kam qenë të Universiteti Xhuvani me not, kanë qenë 150 studentë. Kishte 3 grupe A, B dhe C. Unë ishte tek B-ja. Imagjino vetëm për pak vite si ka degraduar Gazetaria, vetëm 1 student edhe qofsh ti që je. Po mirë, çfarë bëre pastaj ti?

Denoncuesja: Sapo ma thanë, u mërzita shumë. Më ndihmo, dua vitin shkollor, dua të bëhem si ti.

Gazetarja: Gjatë kësaj kohe, derisa erdhe dhe u paraqite në universitet si studente gazetarie, nuk kishe një njoftim nga sekretaria?

Denoncuesja: Më tha dekani që nga 13-14 duhet të të kishim lajmëruar, por lëre  tani se i kujt është faji, ti do të bësh kështu, ose do të studiosh në këto degë që ka universiteti, ose viti yt humbet. Më ktheu gjithë fytyrën duke ikur , ndërkohë unë me mamin shtanga.

Gazetarja: Si e ndoqe ti këtë rast?

Denoncuesja: Kam 1 muaj që nuk pushoj. Iki në Tiranë tek Ministria e Arsimit, i kam shkruar Evis Kushit dhe me postë nga Elbasani. Më erdhi vetëm një përgjigje nga Ministria e Arsimit që thotë: të interesohet e interesuara për arsyet konkrete të mosaktivizimit të këtij programi studimi si dhe Ministria e Arsimit dhe Sportit.

Gazetarja: Ti a je sqaruar nga universiteti?

Denoncuesja: Jo. Kam zgjedhur t’i kërkoj Aleksandër Xhuvanit: Të lutem më bëj transferimin në Tiranë për Gazetari. Nuk dua të studioj gjuhë tjetër. Ju lutem Stopi të më ndihmoni. Dua transferimin për Gazetari ose të më thonin që në fillim. Unë mund të regjistrohesha vetë në Tiranë. Gazetarja e “Stop” takon sekretaren por ajo shmanget e mbyllet në një nga zyrat,

Gazetarja: Kush duhet ta njoftojë?

Sekretarja: E njoftova që të vijë të bëjë një deklaratë.

Gazetarja: Në çfarë date e ke njoftuar?

Sekretarja: Në 17 mori njoftimin që nuk u hap

Gazetarja: Është gabimijuaj si universitet. Pse nuk e keni njoftuar më përpara?

Sekretarja: Sepse nuk ishte mbyllur faza e regjistrimit. U mbyll faza e regjistrimit në datën 8.

Gazetarja: Po çfarë duhet të bëjë vajza?

Sekretarja: Të lutem dilni tani. (Mbyll derën) Të bëjë një deklaratë dhe pastaj do të merret parasysh.

Denoncuesja: Për transferim në një shkollë tjetër që ka gazetari apo jo? Apo do të ngel pa shkollë nëse nuk zgjedh një degë tjetër?

Gazetarja: Pse nuk e ke njoftuar? Në datë 17 fillon shkolla. Në datë 17 do t’i thuash që vetëm 1 student është, nuk mund të futesh.

Sekretarja: Mos bëj kështu.

Gazetarja: Si bëra? Punën time po bëj. Bëj ti punën tëndeqë të mos vij të bëj timen. Sekretari është përgjegjëse për këtë rast, dekani dhe rektori, këto 3 hallkat janë, pro nga ty fillon.

Sekretarja: Do shikojmë, do lëshojmë një deklaratë.

Gazetarja: Si? Vajza nuk do Histori-Gjeografi dhe as Letërsi sepse po të ishte për atë pjesë kishte konkurruar që në fillim.

Sekretarja: Do të zgjidhet.

Në një bisedë me tone të larta me Dekanin e Shkencave Humane, Ardian Lami ky i fundit i shmanget përgjegjësisë dhe thotë se nuk është kompetenca e tij njoftimi i studentes.

Gazetarja: Vajza duhej të ishte njoftuar për çrregjistrim në datë 13-14.

Dekani: Nuk ka pse të njoftohet.

Gazetarja: Nga të dijë ajo? Të bëjë kuiz?

Denoncuesja: Më dha ultimatumin që duhet të studiosh Gjuhë-Letërsi ose Histori-Gjeografi, ose viti yt humbet dhe me mamin kam qenë dhe më ktheu kurrizin.

Dekani: Do të krijoni situatë normale komunikimi?

Gazetarja: Ku do të më çosh?

Dekani: Në rektorat.

Gazetarja: Shumë bukur, por ju si dekan keni ndonjë koment për këtë pjesë?

Dekani: Unë si dekan respektoj të gjitha rregullat që më vijnë nga regjistrimi në Maturën Shtetërore. S’ka faj fare vajza.

Denoncuesja: Po më lini pa shkollë, pa studiuar Gazetarinë.

Gazetarja: Ka ardhur dhe një përgjigje nga Ministria. Pse nuk u njoftua vajza?

Dekani: Nuk e ka kompetencën. Universiteti nuk ka kompetencë që të njoftojnë studentët.

Journalist: You admitted in the office that it was our mistake that we did not notify you. Who has the responsibility to notify?

The dean closes the door and enters his secretary's office.

Meanwhile, Rector Skender Topi was at a conference in Bulgaria and says that he will be interested in the case to find a solution.

Journalist: It is addressed to you as the title holder, but fortunately the secretary has the task to do it. This part is gone, the girl was not notified, she wrote a letter to the ministry, the ministry conveyed something to you that the girl is not at fault. How can we solve it?

Rector Skender Topi: O Odeta! We will find a solution, what can we do as an institution and with other relevant structures, with RASH and so on! Odeta, I will call tomorrow and we will find a solution! Ok?/ clan tv

Lajmet e fundit nga