LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

8 muaj pa kemp se nuk paraqitej dot, pacientja vuan nga shëndeti mendor dhe obeziteti/ Vihen në lëvizje institucionet

3 Mars 2023, 21:53, Denoncim CNA

8 muaj pa kemp se nuk paraqitej dot, pacientja vuan nga shëndeti mendor dhe

Fadil Gjoci banues në qytetin e Kavajës, ka kërkuar ndihmën e emisionit Fiks Fare,  pasi Enkeleda vajza e tij,  prej 10 vitesh është e diagnostikuar me  “PSIKOZA SKIZOFRENIKE” dhe obezitet. 

Fadili tregon se vajza trajtohej me kemp, por që prej muajit Maj 2022 i është ndërprerë, si pasojë e pamundësisë për ta dërguar në komision. Ai thotë se vajzën e ka të pamundur ta lëvizë, sepse është obeze. Shuma që pacientja merrte ishte 220 mijë lekë të vjetra. Fadili, babai i Enkelejdës thotë se jetesa për ta është shumë e vështirë pasi jetojnë në kushte të vështira ekonomike dhe me pensionin që ai merr nuk mjafton as për qiranë e shtepisë së tyre. Hera e fundit që ai e ka dërguar Enkelejdën 36 vjeçe në spital ka qenë para 10 vitesh me ndihmën e djemve, por që tani e ka të pamundur.

8 muaj pa kemp se nuk paraqitej dot, pacientja vuan nga shëndeti mendor dhe

Fiksi u interesua pranë  Drejtorisë Rajonale të Shërbimit Social Durrës, ku Brunilda Hoxha specialiste për personat me aftësi ndryshe në rajonin 5 thotë se Enkelejda ka dalë në divergjencë në Maj të 2022. Një nga mjekët e komisionit të nivelit të parë nuk kanë qenë dakord dhe dosja ka kaluar në në Kempin Epror.  Aty pacientja duhet të paraqitej vetë. Deri në nëntor 2020 ka qenë që pacientët të  paraqiten online sidomos rastet e reja dhe divergjencat. Familjarëve i ka shkuar njoftimi më 6-10-2022, janë lajmëruar 3 herë dhe janë  përgjigjur që nuk munden të paraqiten pranë KMCAP-së. “Familjarët i kam sygjeruar të shkojnë vetë të interesohen tek zyrat e e Kempit Epror dhe të japin arsyen e mosparaqitjes. Të gjitha këto lëvizje janë kompetencat e Kempit Epror, dhe njësia 5 është vetëm zbatuese e vendimeve që  vijnë në dosje” sqaron specialistja.

8 muaj pa kemp se nuk paraqitej dot, pacientja vuan nga shëndeti mendor dhe

Fiksi Fare iu drejtua Komisionit Mjekësor Epror  të caktimit të aftësisë për punë për rastin e 36 vjeçares Enkelejda Gjoci. Në përgjigjen e tij KMCAP sqaron se zonja Gjoci ka qenë përfituese e pagesës së aftësisë së kufizuar për 5 vite me radhë. Në vitin 2021  dosja e saj është dërguar për komisionim në komisionin e nivelit të parë të shëndetit mendor. Ky komison e ka vlerësuar me divergjencë, që do të thotë se dosja e 36 vjeçares kalon automatikisht për vlerësim në KMCAP-in Epror të Shëndetit Mendor.  Pacientja e cila vuan nga probleme të shëndetit mendor, është njoftuar nga njësia adminsitrative që të paraqitej pranë Kempit Epror, por sipas këtij të fundit ka refuzuar. Pas interesimit të Fiks Fare,  Kempi Epror e ka thirrur sërish në komision pacienten. Anëtarët e Kempit Epror kanë vlerësuar se kjo paciente përmbush kriteret për vizitën nëpërmjet platformave online, pasi e ka të pamundur të paraqitet fizikisht në komision. Pas vizitës online, Kempi Epror del në konkluzionin se 36 vjeçarja Gjoci është komsionuar dhe ka dalë përfitues.

8 muaj pa kemp se nuk paraqitej dot, pacientja vuan nga shëndeti mendor dhe

Fadili, babai i Enkelejdës thotë për gazetarët e Fiksit se para një jave nga Kempi Epror kanë marrë djalin e tij në tëlefon për të folur me kamera me vajzën. Pastaj janë informuar se vajza është përfituese. Ai falenderon Fiks-in për ndihmën që i dha dhe të gjitha ndërhyrjet që bëri./ tch

8 muaj pa kemp se nuk paraqitej dot, pacientja vuan nga shëndeti mendor dhe

Lajmet e fundit nga