LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Dublin, the European capital with the most expensive public transport tickets

2023-05-04 13:40:00, Kuriozitete CNA

Dublin, the European capital with the most expensive public transport tickets

Dublin, London, Amsterdam and Paris are among the most expensive and complicated European capitals to buy public transport tickets, according to a new ranking by environmental group Greenpeace.

The ranking was topped by the city of Luxembourg, the Maltese capital of Valletta and the Estonian capital of Tallinn, who scored the highest possible score thanks to their offer of free public transport.

The study, published on Wednesday (4 May), looked at the cost and ease of buying public transport journeys in 30 European countries. In addition to cities, the green NGO ranked countries for public transport tickets.

Increasing access to affordable public transportation would "reduce our dependence on fossil fuels and our greenhouse gas emissions, improve the quality of our environment, and help people cope with rising energy prices," the study notes. .

Four criteria were used in the ranking:

1. The simplicity of the ticket system, such as if the ticket covers different modes of public transport and applies across regions 

2. Price and availability of long-term tickets 

3. Discounts offered to disadvantaged social groups, such as students, the elderly and the unemployed

4. The VAT rate applied to tickets

5. Bulgaria was ranked at the bottom of the 30-country table, with Croatia in 29th place, followed by Greece, Norway and Latvia.

Luxembourg and Malta, both nations with less than a million inhabitants that offer free public transport, take first and second place respectively. 

Despite the poor position of the Irish capital, the island nation fared better overall, coming in 13th.

End of list

In addition to the price, which was determined to be the second highest after London, Dublin was penalized for not having a monthly public transport pass valid for all modes of transport.

While monthly passes for buses, trams and trains are available, they must be purchased separately.

Amsterdami, i mbajtur shpesh si shembull i gjelbër, nuk arriti të bënte përshtypje në renditje, duke arritur në vendin e 28-të, qyteti i dytë më i ulët në BE. Kryeqyteti holandez u kritikua për çmimin e lartë vjetor të biletës, i cili është 1001 euro.

Autorët e studimit vunë në dukje gjithashtu se ndërsa kujdestarët e personave me aftësi të kufizuara mund të udhëtojnë falas në Amsterdam, ata me aftësi të kufizuara nuk munden.

Kryeqyteti francez, i 27-ti në listë, humbi pikë për çmimin e tij vjetor të biletës (925 €), dhe biletat afatgjata ishin të disponueshme vetëm për rajonin më të madh të Île-de-France, në vend që kalorësit të pajisen me një opsion më të lirë për Vetëm komuna e Parisit.

Bullgaria nuk arriti të shënonte asnjë pikë në renditjen e vendit, ndërsa Kroacia dhe Greqia shënuan vetëm nga dy pikë secila.

Bullgaria dhe Kroacia u kritikuan për aplikimin e normës standarde të TVSH-së për biletat e transportit publik, të njëjtën normë që vunë në dukje autorët e studimit, zbatohej për mallrat e luksit.

Pikët e Kroacisë u dhanë për një projekt pilot që ofron transport falas për nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme dhe u siguron refugjatëve ukrainas udhëtim falas me tren.

Përtej një reduktimi të përkohshëm të TVSH-së në biletat e transportit publik, Greqia u tha se nuk kishte ofruar "asgjë tjetër të rëndësishme për të marrë pikë në këtë renditje". 

Megjithatë, Athina, e cila u rendit e 9-ta në renditjen e qyteteve, u vlerësua për ofrimin e udhëtimit falas për të papunëve.

Në krye të listës

Përveç qyteteve që kanë hequr dorë plotësisht nga kostot, kryeqyteti çek krenohet me biletën më të lirë të transportit publik të kryeqyteteve evropiane të analizuara.

Kostoja vjetore e biletës së Pragës prej 156,62 € e ndihmoi qytetin të shënonte 98 pikë. 

Megjithatë, ka një kapje: Ky çmim i ulët është i rezervuar për vendasit, me jorezidentët që duhet të paguajnë 334,69 € për një biletë vjetore.

Kryeqyteti sllovak i Bratislavës, i cili ka një çmim vjetor të biletës prej 199 €, shënoi 91 pikë.

Studentëve, të moshuarve dhe personave me aftësi të kufizuara u jepet 50% zbritje. Duke reflektuar daljen e tij nga prapa Perdes së Hekurt, vendi ofron udhëtim falas për ish të burgosurit politikë dhe luftëtarët e rezistencës antikomuniste.

Austria fitoi bronzin në renditjen e vendit kryesisht falë futjes së një "biletë klimatike", e cila vlen për të gjitha mjetet e transportit publik në të gjithë vendin. Megjithatë, Greenpeace u kundërshtua me çmimin prej 3 € në ditë, duke argumentuar se "nuk është i përballueshëm për të gjithë".

Gjermania prezantoi një biletë prej 49 € në muaj të transportit publik të hënën (1 maj) dhe u vlerësua si "i hap rrugën për biletat klimatike në Evropë".

'Biletat e klimës'

Greenpeace u bën thirrje qeverive evropiane të prezantojnë bileta të lira të transportit publik që mbulojnë të gjitha format e udhëtimit masiv nëpër Evropë për të ulur emetimet e transportit. Kjo do të ndihmojë Evropën, argumentohet, për të përmbushur objektivat e saj klimatike, ndërkohë që forcon lidhjen.

EU institutions should help prepare such a ticket, with instructions from the European Commission.

"Governments must introduce simple and affordable 'climate tickets' for public transport to lower people's bills and reduce the use of oil that is driving our planet towards climate catastrophe," said Lorelei Limousin, Greenpeace transport campaigner in the EU.

 

 

 

 

 

Lajmet e fundit nga