LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The European Parliament demands the reform of the decision-making process for membership

2022-11-25 08:32:18, Kosova & Bota CNA

The European Parliament demands the reform of the decision-making process for

In the press release after the end of the plenary session on 23.11.2022 dedicated to the new enlargement strategy, it is emphasized that the European Parliament recommended to the EU, "the reform of the decision-making process for membership and the advancement of membership negotiations with a qualified majority in the country of unanimity for the EU to be a more reliable and efficient global player."

MEPs also recommended that "accession negotiations should be completed by 2030" and stressed that "no alternative should replace EU enlargement."

The European Parliament demands the reform of the decision-making process for
Roberta Metsola

Ata i bënë thirrje BE “të kapërcejë situatën e status quo dhe të ringjallë procesin e zgjerimit si midis vendeve anëtare ashtu edhe në vendet aplikuese”.

Përballë kërcënimit rus në rritje

Në dritën e këtij kërcënimi për paqen dhe stabilitetin evropian, eurodeputetët argumentuan që “një politikë e gjallëruar e zgjerimit mbetet mjeti më i fortë gjeopolitik në dispozicion të BE-së”.

Ata gjithashtu u bënë thirrje shteteve anëtare të “përmbushin angazhimet e BE-së ndaj vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe Partneritetit Lindor dhe të sigurojnë që të në vend të anëtarësimit të plotë në BE të mos ofrohen alternativa për vendet kandidate.”

Tërheqja e sanksioneve, BE të shpërblejë progresin e qëndrueshëm

Eurodeputetët „kërkojnë që reforma demokratike dhe sundimi i ligjit të vihen në krye të procesit të zgjerimit, krahas përmirësimit të monitorimit, raportimit, vlerësimit dhe kushtëzimit” theksohet në deklaratën për shtyp.

Rekomandimi për Strategjinë e re të zgjeërimit të BE, i miratuar nga eurodeputetët i kërkon BE-së “të bëjë më të dukshme financimin e BE-së dhe rezultatet e tij të prekshme në vendet në zgjerim. “BE të punojë në parandalimin e ndërhyrjes së palëve të treta në proceset politike, zgjedhore dhe të tjera demokratike të këtyre vendeve” cito deklarata për shtyp eurodeputetët.

Ata citohen të kenë rekomanduar që ”në të njëjtën kohë me sigurimin që “çdo mungesë progresi apo kthim prapa në procesin e reformave të lidhura me integrimin europian të ketë sanksione në kohë reale”pore dhe t'i shpërblejë vendet kandidate kur ato bëjnë përparim të qëndrueshëm, duke përfshirë edhe futjen e tyre në tregun e përbashkët të BE”.

Eurodeputetët i kërkuan BE “afate të qarta për përfundimin e negociatave me vendet që kanë hyrë në prcesin e anëtarësimit dhe këmbëngulën që negociatat duhet të përfundojnë më së voni deri në fund të kësaj dekade.”

Politika e jashtme e vendeve në proces anëtarësimi të përafrohet me BE-në

Deklarata e shtypit vë në dukje që eurodeputetët theksuan “rëndësinë e prioritetit për BE të përafrimit të politikave të jashtme dhe të sigurisë së vendeve në process anëtarësimi me politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së”

Ata rekomanduan që “negociatat e pranimit me Serbinë duhet të avancojnë vetëm nëse vendi mbështet sanksionet e BE-së kundër Rusisë dhe bën përparim të rëndësishëm në reformat në lidhje me BE-në”.

The European Parliament demands the reform of the decision-making process for
Ursula von der Leyen

MEPs welcomed the European Council's "extraordinarily swift decision on the EU membership applications of Ukraine, the Republic of Moldova and Georgia and call on these three countries to move forward with substantial reforms". They also welcomed the conditional recommendation of the European Commission for the granting of candidate country status to Bosnia-Herzegovina and called on the European Council to follow the recommendation as soon as possible, the press statement states.

The recommendations of the European Parliament were approved with 502 votes in favor, 75 against and 61 abstentions./DW

Lajmet e fundit nga