LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Looking for crimes against civilians / Bosnia asks Interpol for an arrest warrant for the former army commander

2022-11-28 17:08:00, Kosova & Bota CNA

Looking for crimes against civilians / Bosnia asks Interpol for an arrest

A court in Bosnia and Herzegovina has ordered the issuance of an international arrest warrant for Sakib Mahmul, convicted of war crimes against the Serb civilian population during the Bosnian war in the 1990s, Radio Free Europe has confirmed.

The order was issued after Mahmulin, a former commander of the third corps of the Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina, failed to respond to a summons on November 23 to begin serving a prison sentence.

Nga Drejtoria për Koordinimin e Organeve Policore në Bosnjë e Hercegovinë i tha REL-it se deri në publikimin e këtij lajmi, Byrosë Qendrore Kombëtare të Interpolit në Sarajevë nuk i ka arritur kërkesa për lëshimin e urdhër-arrestit.

Për çfarë është dënuar Mahmulin?
Mahmulin ishte dënuar me tetë vjet burgim për krime kundër civilëve të ndaluar serbë, personelit mjekësor dhe ushtarëve në zonën Vozuqa dhe Zavidoviç në Bosnjën qendrore.

Gjykata e Bosnjës dhe vendimin final kundër Mahmulin pasi procedurat gjyqësore rinisën më 7 dhjetor të vitit të kaluar.

Vendimi i instancës së parë gjyqësore u hodh poshtë nga Gjykata e Apelit në nëntor të vitit 2021. Sipas vendimit fillestar, Mahmulin ishte dënuar me dhjetë vjet burgim.

Në aktakuzë, thuhej se Mahmulin nuk kishte ndërmarrë asnjë veprim për të parandaluar krimet e luftës të kryera nga anëtarët e “El Muxhahidin” ndaj robërve të luftës dhe civilët serbë në zonën e Zavidoviçit dhe Vozuçës.

Në tetor të vitit 1995, pjesëtarët e këtij detashmenti kishin vrarë afër 50 të burgosur të luftës dhe civilë serbë në afërsi të Vozuçës dhe Zavidoviçit. Anëtarët e këtij reparti ushtarak vepronin në kuadër të korpusit të tretë të ushtrisë që udhëhiqej nga Mahmulin.

Në aktakuzë po ashtu thuhej se Mahmulin “kishte informacione se pjesëtarët e këtij grupi po përgatiteshin të kryenin krime dhe pas kryerjes së krimeve ai nuk kishte ndërmarrë asnjë veprim për të ndëshkuar keqbërësit”.

Mahmulin has also been accused of committing war crimes against prisoners of war, war crimes against the wounded and sick, and war crimes against the civilian population.

The former top commander of the Bosnian army, Rasim Delic, has also faced charges at the Hague Tribunal for the crimes committed by the "Al Mujahidin" detachment, but he was acquitted after the court did not find that Delic knew that these crimes were being committed. were carried out or that they had been carried out./REL

Lajmet e fundit nga