LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Germany in 2070 with more old people

2022-12-05 12:04:46, Kosova & Bota CNA

Germany in 2070 with more old people

The Federal Statistical Office in Germany is what translates society into figures and data that are constantly updated, whether this data is about the economy, energy, education or whatever. The development of the population was not at all surprising for many years. Births in Germany were in low numbers, while life expectancy was increasing, the result: an aging population. The average age in 2021 at 45 increased by five years compared to the year of German unification, 1990.

Immigration will be crucial

Plakja e popullsisë do të përparojë në vitet e ardhshme. Por përkundër vlerësimeve të mëparshme, sipas të cilave popullsia në Gjermani do të rrudhej që tani, shifrat qëndruan të stabilizuara, madje u shënua edhe një rritje e lehtë. Në vitin 2021 në Gjermani jetonin 83 milionë vetë, aktualisht madje jetojnë pak më shumë se 84 milionë vetë.

Kjo rritje lidhet me imigrimin në vitet e fundit, sidomos në vitin 2015/2016 dhe sulmin rus kundër Ukrainës. "Pa prurjen e migracionit një ulje e numrit të popullsisë do të ishte e pashmangshme, sepse kanë ndërruar jetë më shumë vetë, se sa kanë lindur", deklaron Karsten Lummer, drejtues i departamentit të "Popullsisë" në Zyrën Federale të Statistikave.

Germany in 2070 with more old people

Ky autoritet ka paraqitur së fundmi përllogaritjet për zhvillimin e popullsisë në vitet e ardhshme. Një statistikë e pasigurtë, si kurrë më parë. Pandemia e Coronës mori shumë jetë, vdekshmëria ka qenë qartësisht më e lartë, se numri i lindjeve në vitet e mëparshme. Lufta në Ukrainë bën që shumë vetë të gjejnë strehë në Gjermani, dhe këtë vit madje e ka rritur numrin e popullsisë.

Por sa refugjatë do të qëndrojnë, dhe sa do të kthehen? Sa i lartë do të jetë imigrimi nga vendet e tjera në vitet e ardhshme?

Zyra Federale e Statistikave ka përllogaritur disa skenarë që bazohen në një zhvillim të moderuar të numrit të lindjeve dhe pritshmërisë për jetëgjatësinë. Tek shifrat ka efekt edhe numri i imigrantëve.

Gjermania ka nevojë për shumë imigrim

Nëse në vit do të imigronin 290.000 vetë, atëherë popullsia do të rritej deri në vitin 2013 në 85 milionë vetë, dhe më pas në vitin 2070 do të reduktohej në 83 milionë vetë. Me një imigrim me 180.000 vetë në vit numri i popullsisë do të ulej në 75 milionë vetë në vitin 2070. Ndërsa me një imigrim prej 400.000 vetësh në vit, popullsia deri në vitin 2071 do të rritej në 90 milionë vetë.

Por megjithatë imigrimi nuk e ndryshon rritjen e numrit të të moshuarve. Zyra Federale e Statistikave ka përllogaritur, se numri i pensionistëve, pra i atyre mbi moshën 67 vjeç, deri në mesin e viteve 30-të do të rritet në të paktën 20 milionë vetë. Kështu në të ardhmen çdo i pesti qytetar gjerman do të jetë "senior" Ndërsa numri i 80-vjeçarëve do të mbetet i stabilizuar deri në mesin e viteve 30-të, mes 5,8 milionë deri në 6,7 milionë vetë. Në bazë të kësaj numri i atyre në moshë të thyer, pra ai i atyre që kanë nevojë për kujdes shëndetësor do të rritet masivisht. "Në vitet 50-të e 60-të do të jetojnë mes 7 deri në 10 milionë njerëz në moshë të thyer në Gjermani", thotë Karsten Lummer. "Ne duhet të përballemi me këtë proces plakjeje dhe me sfidat që dalin për shoqërinë."

For Germany, it is foreseeable that the number of people of working age between 20 and 66 will decline in the coming years. There are currently 51.4 million people of working age in Germany. According to statistics, even with a large immigration, the number of people of working age until 2013 will decrease by 1.6 million people./DW

Lajmet e fundit nga