LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The earthquake destroyed the houses, they are not rebuilt because there are no roads/ ADF: The municipality was wrong, they should have been treated with grand by the beneficiaries!

2023-03-31 21:01:16, Denoncim CNA

The earthquake destroyed the houses, they are not rebuilt because there are no

Residents of the village of Mushnike of the Lekaj Administrative Unit in the Rrogozhin Municipality have requested the help of the Fiks Fare show, since since the 2019 earthquake, their houses have been damaged at level DS5. So reconstruction of houses from scratch.

There are a total of 15 families in this village who are beneficiaries of the reconstruction program, but apart from the rent bonus, nothing has been done for their houses until today.

Ata pohojnë për Fiksin se kanë plotësuar gjithë dokumentacionin që në vitin 2020, por që rindërtim për ta deri më sot nuk ka patur.  Kjo vërtetohet edhe me listën e bashkisë ku familjet kanë përfituar nga 22 deri në 34 milion lekë të vjetra për rindërtimin e shtëpive.

The earthquake destroyed the houses, they are not rebuilt because there are no

Fiksi bashkë me banorët interesohen në Bashkinë Rrogozhinë. Vetë kryetari i komisionit të posaçëm të tërmeteve, z. Mario Meka, pohon se problem është infrastruktura dhe certifikatat e pronësisë që banorët nuk i kanë dhe për këtë arsye nuk mund të nxirret leja e ndërtimit. Banorët nuk disponojnë certifikata pronësie, pasi e kanë tokën me Aktin e Marrjes së Pronësisë. Infrastruktura është pengesa e dytë, sepse rruga është tejet e amortizuar  dhe nuk mund të kalojnë kamionat. 

”Ne kemi bërë edhe një alokim të fondit i cili ka ardhur, or duhet të gjejmë një zgjidhje  dhe thjeshtë janë prcedurat ligjore që kërkojnë kohën e tyre” u shpreh z. Meka. Ai u zotua para Fiksit dhe banorëve që brenda vitit 2023 banesat do të rindërtohen.

The earthquake destroyed the houses, they are not rebuilt because there are no

Redaksia e emisionit Fiks Fare këkroi informacion edhe  pranë Fondit Shqiptar të Zhvillimit për 15 familjet e fshatit Mushnikë. Fondi Shqiptar i Zhvillimit në përgjigjen e tij sqaron se nga 206 shtëpi që kërkoi Bashkia Rrogozhinë për rindërtim, 102 u rindërtuan, ndërsa 104 nuk u ndërtuan për shkak të problematikave të shumta që u hasën  si  infrastruktura, problemet e pronësisë, etj

FSHZH thekson se Programi i “Rindërtimit të banesave në të njëjtin truall”, është i ndarë në dy nën programe :

1 – rindërtimi i banesave nga njësia zbatuese

2- rindërtimi i banesave me Grant Rindërtimi nga përfituesit

The earthquake destroyed the houses, they are not rebuilt because there are no

In its response, the Albanian Development Fund clarifies that the Municipality of Rrogozhina is the institution that must provide a solution to the problem of 104 apartments that could not be rebuilt by it, due to the above problems.

For this reason, the Municipality of Rrogozhina should take measures to treat these residents differently through other programs, such as the reconstruction of housing with grants from the beneficiaries. If they had acted in this way, the 15 families of the village of Mushnike would have enjoyed their reconstructed houses./ tch

The earthquake destroyed the houses, they are not rebuilt because there are no

Lajmet e fundit nga