LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ivi Kaso denounces/ the Ministry of the Interior has manipulated the lists, 35% of the voters have moved

2023-03-31 15:39:00, Denoncim CNA
Ivi Kaso denounces/ the Ministry of the Interior has manipulated the lists, 35%
Secretary for legal affairs in DP, Ivi Kaso

A strong denunciation was made this afternoon by the secretary for legal affairs in DP, Ivi Kaso, regarding the local elections of May 14.

In a press statement, Kaso raised accusations that the Ministry of the Interior has manipulated the lists, displacing no less than 35% of the voters of May 14.

He claims that 1,276,418 voters have moved to addresses known to the government, but not to the citizens.

According to him, this scenario was also done in 2003, where voters were changed the voting center without their request or approval.

Në emër të PD-së dhe koalicionit “Bashkë fitojmë”, ai kërkoi që listat të kthehen, ndërsa theksoi se për këtë çështje do të informojë ODHIR dhe të gjitha organizmat e monitorimit të zgjedhjeve.

Deklarata e plotë:

Ministria e Brendshme ka manipuluar listat, duke zhvendosur, jo pak por 35% të zgjedhësve të 14 majit. E thënë në numra të saktë: plot 1,276,418 zgjedhës janë zhvendosur në adresa që i di qeveria, por jo qytetarët. Edhe pse Auditi i Komisionerit Zgjedhor e ka zbuluar dhe theksuar këtë shkelje të rëndë, që minon zgjedhjet, Ministria e Çuçit dhe Ramës, vazhdon me të njëjtin plan që do ta kthente 14 majin, jo në ditë zgjedhjesh, por në një Google Maps që ka marrë virus.

Ky është skenar i njëjtë me të vitit 2003, ku zgjedhësve u ndryshohej qendra e votimit pa kërkesën, apo miratimin e tyre. Edi Rama po përsërit teknologjinë e manipulimit të para 20 viteve, kur qeveria manipuloi listat që të zgjidhej ai në krye të Bashkisë. Është një fushë që e njeh, dhe e vetmja fushë ku ai fiton është hilja. Por ky nuk është vetëm shpikje dhe problem i Ramës. Nëse vazhdohet në këtë rrugë do të jetë një gozhdë e re në arkivolin e procesit zgjedhor të 14 majit.

Raportet audituese të ekspertëve zgjedhorë nxjerrin në pah se Çuçi e ka futur në kaos regjistrin e zgjedhësve me qëllim që të frustrojë zgjedhësit, dhe ata të mos votojnë më 14 maj.

Kodi Zgjedhor parashikon qartë procedurat e publikimit dhe njoftimit me shkrim të zgjedhësve, për qendrat e votimit në njësitë përkatëse vendore. Ndryshimi i qendrave të votimit cënon rëndë parimin e sigurisë juridike të zgjedhësit, dhe ndikon direkt në të drejtën e votës. Zgjedhësit janë njoftuar njëherë më parë për qendrën e votimit, dhe vetem kur të paraqiten në atë qendër, do te mësojnë se u është ndryshuar. Kjo do të krijojë radhë dhe pështjellim gjatë procesit të votimit dhe, sigurisht, do të ketë efekt duke e vështirësuar apo penguar ushtrimin e të drejtës së zgjedhjes.

Kjo do të ndodhë sepse është përpjekje për të nxjerrë nga loja sistemin e identifikimit biometrik i cili do të përmbytet nga kerkesat per votim ne qendren e gabuar.

The law says it clearly: No change is made without a voter's request to the Civil Registry Office. What happened is the distortion of the list by manipulating the civil registry.

The Democratic Party and the "Together We Win" coalition demand that the lists be returned, as they were before this manipulation. Any action that undermines one of the basic constitutional rights of Albanians will face criminal liability.

We will not allow this to happen, and we call on law enforcement agencies to stop this massacre of the electoral process.

We will inform ODHIR, and all election monitoring bodies, to whom we call today, before it is too late, to save the elections in Albania from the next manipulation on an industrial scale./ CNA.al

Lajmet e fundit nga