LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Betrayal/ Do men or women forgive more easily?

2023-09-14 17:08:00, Lifestyle CNA

Betrayal/ Do men or women forgive more easily?

Infidelity is one of the most common reasons couples break up and researchers who studied 160 different cultures around the world found this theory to be true across the globe.

However, men and women view each type of infidelity differently.

Men usually take physical infidelity – when their partner has sex with someone else – more seriously than women.

Women take emotional infidelity more seriously – when their partner starts an intimate relationship with another person.

Both sexes forgive equally
Although each type of infidelity is experienced differently, men and women are about equally willing to forgive their partners, with findings showing that the degree of forgiveness is not related to the type of infidelity.

"We were impressed when we discovered that the differences between the sexes were not so great. The mechanisms that motivate forgiveness are more or less identical in both sexes," explains Professor Leif Edward Ottesen Kennair from the Department of Psychology at the University of Norway, who co-authored this study published in the Journal of Relationships Research.

The research team included 92 couples in the study, who were asked to fill out a questionnaire about the problems described in hypothetical scenarios where their partner had committed some kind of betrayal, writes Protothema .

One scenario depicted the partner having sex with another person, but not falling in love.
In the other scenario, the partner falls in love with the other person, but they don't have sex.
So how willing were the participants to forgive their partners? As it turns out, men and women process their partner's infidelity almost identically.

“Shumica e njerëzve, pavarësisht nga gjinia dhe lloji i tradhtisë, besojnë se nuk ka gjasa ta falin tradhtinë e partnerit. Nëse një çift divorcohet apo jo, në thelb varet nga sa kërcënuese është për marrëdhënien tradhtia që ka ndodhur. Sa më kërcënuese të jetë tradhtia, aq më keq për marrëdhënien”, shpjegon autori i parë i studimit, Trond Viggo Grøntvedt.

Nëse dy partnerët besojnë se marrëdhënia e tyre mund të vazhdojë varet gjithashtu nga sa të gatshëm janë ata të falin njëri-tjetrin, veçanërisht pa u distancuar nga njëri-tjetri.

Sigurisht, ka dallime të mëdha individuale, madje edhe midis njerëzve të të njëjtit seks. 

“Njerëzit reagojnë ndryshe ndaj tradhtisë, në varësi të personalitetit dhe rrethanave të tyre. Shumë njerëz mund të mendojnë se çiftet që kanë një marrëdhënie të fortë do të ishin më të përgatitur për të duruar tradhtinë, por studimi ynë nuk e tregoi këtë”, thotë profesori Mons Bendixen./ CNA

Lajmet e fundit nga