LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Someone is jealous of you/ Here's how to understand

2023-09-10 17:35:00, Lifestyle CNA

Someone is jealous of you/ Here's how to understand


No matter how kind and generous you are, there will always be someone who will envy you. Most of the time envy is easy to spot, but sometimes it hides behind friendly behavior disguised as kindness. 

Read below some signs that betray a feeling of envy and are sometimes difficult to detect.

They characterize situations as "unfair"

"One way to tell if a person is jealous or envious of you is to pay attention to how they talk about other people and how they see the world in general," Liz Kelly, a psychotherapist, tells Bustle. "There is a good chance that this person will accuse life of being 'unfair'. Often, those who use this term blame external circumstances, because they have not achieved as much as others or you despite the effort you put in to succeed", adds the expert.

They are trying to overshadow you

“Jealous friends or family members usually try to steal your shine. Whatever you've done, they've done it before and better. The raise you got is nothing compared to theirs or your trip abroad pales in comparison to theirs. The self-esteem issues they have do not let them rejoice in the successes of others and always try to look the best of everyone", notes Cynthia Catchings, mental health therapist, in the same medium.

They criticize your decisions

"A jealous person will constantly criticize your actions or choices, even if they don't affect him at all. So instead of being happy for you or even trying to understand your decisions, they judge you. Another clear sign of envy and lack of self-esteem," says Cynthia Catchings.

I mbulojnë fyerjet me komplimente

"Një kompliment i mbrapshtë - domethënë një kompliment që duket si një kompliment, por në fakt përmban një fyerje - është një shenjë e zakonshme e xhelozisë , " thotë Catchings. “Shpesh do të dëgjoni një njeri që e ka zili suksesin e të tjerëve, të lavdërojë dhe në të njëjtën kohë të anulojë fjalët e bukura që ka thënë nga një kontradiktë e shtuar në fjalinë e tij, ose nga një fyerje e mbuluar. Sigurisht, në argumentet e tyre përfshihen dhjetëra stereotipa dhe paragjykime”.

Ata shmangin këdo që ka sukses

“Shmangia e personit dhe mosdashja për të kaluar kohë me të pasi të ketë arritur diçka mund të jetë një shenjë xhelozie. Ndërveprimi me këtë person u shkakton atyre emocione të forta, të cilat nuk mund t'i menaxhojnë, prandaj e shmangin atë”, theksonë ekspertët./ CNA

Lajmet e fundit nga