LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Danger from terrorist groups / SHISH: Security threat, online technology is used

2022-06-25 09:22:00, Aktualitet CNA
Danger from terrorist groups / SHISH: Security threat, online technology is used
Illustrative photo

A recent State Intelligence Service report states that the terrorist organizations ISIS, AlQaida and other groups, inspired by extremist ideology, continue to pose a threat to international and regional security.

According to SHISH, during 2021, the level of terrorist threat in the country has been low, while in the region it has varied from low to medium due to intentions or plans for terrorist acts.

SHISH emphasizes that propaganda and online communication technologies are used for radicalization and recruitment activities.

Grupet terroriste janë shpërndarë në platforma të tjera komunikimi për të decentralizuar edhe më tej propagandëndhe shpërndarjen e retorikës dhe ideologjisë së tyre. Lidhja e elementëve radikalë me luftëtarët e huaj terroristë (LHT) apo organizata terroriste janë faktorë nxitës të aktivitetit të mundshëm terrorist.

Gjithashtu, shtetas nga rajoni tashmë pjesë e diasporës ballkanike në vendet evropiane, janë evidentuar e ndaluar për aktivitet terrorist, apo si propagandues e mbështetës të ideologjisë së organizatave terroriste. Të burgosurit për terrorizëm vijojnë të mbajnë profil radikal dhe janë të angazhuar në aktivitete radikalizuese në sistemet penitenciare në vendin tonë dhe rajon. Vlerësohet se, shkalla e radikalizimit mund të ndikojë në situatën e sigurisë, pas përfundimit të dënimeve.”-thuhet në raport.

Po ashtu, SHISH bën të ditur se në vendet e rajonit, janë kryer disa operacione riatdhesimi nga zona e konfliktit në Siri për në vendet e origjinës.

Ndërsa më tej, SHISH risjellë në vëmendje operacionin e gushtit 2021 për riatdhesimin e shqiptarëve të mbetur në Siri, ndërsa shton se kthimi është i rëndësishëm për të ndërprerë vijimin e radikalizimit apo përfshirjen në grupime terroriste, në rast të qëndrimit të mëtejshëm në rajonin e konfliktit.

Qeveria shqiptare është interesuar vazhdimisht me partnerët ndërkombëtarë, lidhur me çështjen e riatdhesimit të shtetasve shqiptarë, që ndodhen në kampet e administruara nga trupat kurde në Siri.

Në gusht 2021, autoritetet shqiptare finalizuan me sukses operacionin për riatdhesimin në Shqipëri të 19 shtetasve shqiptarë (5 gra dhe 14 të mitur) që ndodheshin në Siri. Ndërkohë, po vazhdojnëpërpjekjet për një operacion tjetër riatdhesimi, të familjarëve dhe fëmijëve të mbetur në Siri. Pas riatdhesimit, këta shtetas i janë nënshtruar programeve të rehabilitimit dhe deradikalizimit, ku janë të përfshirë disa institucione shtetërore shqiptare.

Kthimi i tyre në vend vlerësohet pozitiv, jo vetëm nga këndvështrimi humanitar për familjarët, por edhe për të ndërprerë vijimin e radikalizimit apo përfshirjen në grupime terroriste, në rast të qëndrimit të mëtejshëm në rajonin e konfliktit. Përpjekjet indoktrinuese që vijnë nga linja të tjera konkurruese të linjave religjioze tradicionale, edhe pse nuk mbështesin terrorin si mjet për realizimin e objektivave, vijojnë të jenë të pranishme në rajon dhe vendin tonë. Ato bëjnë përpjekje të vijueshme për të zgjeruar mbështetjen në komunitetet përkatëse dhe ndryshuar balancat në vendimmarrjen e tyre.

After the Taliban took power in Afghanistan, the Albanian government offered its contribution to the temporary accommodation of those Afghan citizens whose lives were in danger, due to cooperation with the multinational coalition in Afghanistan. After their arrival in Albania, they were granted temporary asylum status. The vast majority of Afghan nationals housed in Albania are expected to be transferred and accommodated in other western countries, following the completion of procedures to provide them with the necessary documentation. "- it is said in the report of SHISH./CNA.al

Lajmet e fundit nga