LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Vendet Europiane që mund të legalizojnë kanabisin rekreativ në vitin 2022

11 Prill 2022, 07:30, Aktualitet CNA

Kontinenti evropian përfaqëson një treg joshës për kompanitë ndërkombëtare dhe palët e interesuara për kanabisin rekreativ.

Ideja e legalizimit të kanabisit është relativisht e kohëve të fundit në Evropë, megjithëse çdo vend evropian ka një histori të gjatë avokatie legalizimi.

Tregu i kanabisit mjekësor është krijuar mirë në disa vende evropiane, megjithëse ligji lufton për të mënyrën për të mbështetur kërkesën për legalizim të kanabisit rekreativ.

Legalizimi i kanabisit mjekësor në Evropë ndihmoi në përhapjen e njohurive për kanabisin midis shumë njerëzve në Evropë, duke theksuar përfitimet mjekësore të bimës.

Megjithatë, stigma ndaj kanabisit është ende gjerësisht e pranishme në shoqërinë evropiane. Për më tepër, legalizimi i kanabisit është shumë i politizuar mes partive në disa vende evropiane.

Rasti i legalizimit në Maltë mund të shpjegojë rrugën që mund të marrin vendet e tjera evropiane. Pas vitesh angazhimi, OJQ-ja jofitimprurëse me bazë në komunitet Releaf Malta punoi fort për legalizimin e kanabisit në ishull. Në dhjetor 2021, qeveria e Maltës lejoi qytetarët e saj të rritnin deri në gjashtë bimë në shtëpi, të zotëronin shtatë gramë. Megjithëse shitjet janë ende të ndaluara, një arritje e tillë shënon një gur themeli të rëndësishëm për hapësirën e kanabisit në Evropë. Për këtë arsye, është e nevojshme të bëhet një pasqyrë e situatës aktuale në vendet evropiane për të kuptuar se cili mund të jetë vendi i radhës që do të legalizojë kanabisin rekreativ.

Gjermania

Pas legalizimit në Maltë, entuziazmi për legalizimin e kanabisit rekreativ u zhvendos në Gjermani kur qeveria e re e udhëhequr nga kancelari Olaf Schulz deklaroi synimin e saj për të legalizuar kanabisin rekreativ dhe për të rregulluar tregun e saj.

Hyrja e legalizimit të kanabisit në axhendën politike të qeverisë së re bëri që shumë ekspertë të vënë bast se Gjermania do të jetë vendi evropian i radhës për legalizimin e kanabisit për qëllime rekreative.

Vendi shtrihet në një terren të mirë-krijuar për kanabis mjekësor. Tregu i saj po tërheq shumë kompani që dëshirojnë të investojnë në vend. Megjithatë, rregullimi i kanabisit rekreativ është një histori tjetër.

Plani i qeverisë së koalicionit është ambicioz pasi synon të rregullojë shitjen e kanabisit rekreativ. Por në fazën aktuale nuk ka një udhërrëfyes drejt legalizimit. Asnjë propozim nuk është hartuar ende për të rregulluar dhe krijuar një treg kanabisi në Gjermani deri më tani. Të Gjelbrit, partia politike gjermane që ka promovuar legalizimin rekreativ të kanabisit për vite dhe tani është pjesë e qeverisë, prezantoi në vitin 2020 një projekt-ligj, i njohur gjithashtu si CannKG, për t’u dhënë të rriturve akses ligjor në kanabis. Megjithatë, Bundestagu (parlamenti federal gjerman) e hodhi poshtë propozimin.

Është shumë herët për të kuptuar se kur Gjermania do të legalizojë kanabisin. Plani i veprimit i qeverisë për legalizimin do të varet nëse do ta vendosë këtë temë në krye të prioriteteve të saj në vitin 2022, ndërsa përpiqet të frenojë pandeminë COVID-19.

Megjithatë, legalizimi do të ishte një ndryshim i lojës për industrinë e kanabisit në Evropë, dhe kompanitë gjermane tashmë po përpiqen të hyjnë në treg.

Luksemburgu

Situata në Luksemburg duket shumë më e lehtë për t’u analizuar. Qeveria duhej të legalizonte përdorimin personal të kanabisit rekreativ në tetor 2021, duke lejuar kultivimin, posedimin dhe shitjen e farave.

Por organi legjislativ i vendit, organet legjislative të vendit ende nuk e kanë miratuar masën. Një vonesë e tillë ishte për shkak të situatës së pandemisë COVID-19. Ndërkohë, qeveria e Luksemburgut përpunoi projektligjin e saj, i cili ka të ngjarë të bëhet ligj në vitin 2022, megjithëse nuk është shpallur një datë zyrtare.

Italia

Përpjekjet e shumta për legalizimin e kanabisit në Itali përmes nismave legjislative ndër vite nuk kanë sjellë ndonjë rezultat të suksesshëm. Por lajmi i mirë është se aktivistët italianë të kanabisit vendosën me sukses një referendum për të dekriminalizuar kultivimin vendas të kanabisit dhe për të hequr dënimet për posedimin e kanabisit duke ndryshuar disa nene të ligjit për narkotikët. Nëse i gjithë procesi i votimit kalon, qytetarët italianë do të thirren të votojnë nëse do të dekriminalizojnë kanabisin apo jo në vitin 2022. Megjithatë, partitë e krahut të djathtë do ta kundërshtojnë me zjarr referendumin. Ata mund ta politizojnë atë dhe ta përdorin dekriminalizimin si një mjet për të polarizuar debatin publik dhe për të turbulluar çështjen.

Portugalia

Që kur vendi legalizoi kanabisin mjekësor në vitin 2018, Portugalia është bërë një qendër e rëndësishme për kompanitë amerikane dhe kanadeze për t’u pozicionuar në industrinë evropiane të kanabisit mjekësor. Snoop Dogg’s Casa Verde Capital , Aurora Cannabis, Tilray, Cureleaf dhe kompani të tjera kanë investuar shumë në vend. Por vendi i parë evropian që dekriminalizoi kanabisin dhe drogat e tjera në vitin 2001 ende nuk e ka rregulluar tregun e kanabisit. Aktualisht ka dy projektligje për të lejuar konsumimin, kultivimin dhe posedimin e kanabisit për përdorim personal. Megjithatë, paqëndrueshmëria e qeverisë dhe pandemia kanë lënë në pritje propozimet dhe diskutimin publik për legalizimin, sipas një artikulli të Forbes.

Zvicra

Zvicra njoftoi në tetor të 2021 synimin e saj për të legalizuar kanabisin duke lejuar prodhimin, kultivimin, tregtimin dhe konsumin. Megjithatë, procesi legjislativ do të marrë kohë dhe nuk ka gjasa të legalizojë kanabisin në vitin 2022.

Ndërkohë, Cyrihu, qyteti më i madh i Zvicrës, do të jetë vendi i një projekti pilot tre-vjeçar që fillon në vjeshtën e 2022 për të kryer studime shkencore mbi kanabisin tregu dhe ndikimi i tij në shoqërinë zvicerane.

Vende të tjera evropiane

Qeveria holandeze synon të fillojë një eksperiment që përfshin kultivimin e kanabisit për përdorim rekreativ për të përcaktuar nëse dhe si kanabisi i kontrolluar mund të furnizohet ligjërisht në kafenetë dhe cilat do të jenë efektet e kësaj. Spanja ka dështuar së fundmi të miratojë një projekt-ligj për legalizimin e kanabisit rekreativ, megjithëse ai tashmë është i dekriminalizuar për kultivim dhe përdorim personal. Franca është larg legalizimit të kanabisit rekreativ pasi edhe politika e kanabisit mjekësor është shumë e kufizuar. Megjithatë, ajo filloi një eksperiment pilot dy-vjeçar për të furnizuar rreth 3000 produkte mjekësore të kanabisit për pacientë.

Është e vështirë të vihet bast për shtetin e ardhshëm evropian që do të legalizojë kanabisin rekreativ në vitin 2022.

Duket se shumica e vendeve evropiane priren të dekriminalizojnë ose legalizojnë kanabisin për përdorim personal në vend që të rregullojnë një treg të ligjshëm rekreativ kanabisi.Përjashtim bën vetëm Gjermania, e cila ka potencialin dhe vullnetin për ta arritur këtë.

Megjithatë, pandemia COVID-19 mund të bëhet armiku i procesit të legalizimit sepse mund t’i bëjë axhendat politike të vendeve evropiane shumë të paqëndrueshme dhe të vonojë procedurat legjislative për reformat e kanabisit./ CNA.al

Prodhon miliarda dollarë/ Kanabisi, një industri që sjell vende pune dhe rritje ekonomie

Legalizimi i kanabisit/ Nga përfitimet shëndetësore tek ato ekonomike, disa fakte që duhet të dini

Lajmet e fundit nga