LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

5 years Vetting / 200 dismissed judges and prosecutors and commissioners under investigation

2022-06-17 09:48:00, Vetingu CNA
5 years Vetting / 200 dismissed judges and prosecutors and commissioners under
Illustrative photo

The Independent Qualification Commission has so far signed a total of 535 decisions, of which 209 confirmations in office, 200 dismissals, 88 termination / termination of the process, 35 termination of the process without a final decision, as well as 3 decisions suspension from duty (statistical report) .

This is the balance on the 5th anniversary of the constitution of the KPC, or as it is otherwise called the first degree of Vetting.

Until the end of the mandate of the Commission, there are still 270 subjects to be re-evaluated, in order to complete the vetting of the full list of 805 subjects (judges, prosecutors, assistant / legal advisors).

KPK me anë të një njoftimi, shkruan se vlerëson edhe bashkëpunimin me mediat.

Akuzat dhe dyshimet që janë bërë në adresë të disa anëtarëve të KPK-së, nuk janë pjesë e bilancit, edhe pse zyrtarisht njëra prej komisionereve është nën hetim nga SPAK-u.

Bëhet fjalë për komisioneren Etleda Çiftja, mbi të cilën rëndojnë akuzat “deklarim i rremë” dhe “falsifikim” në formë përdorimi.

5 years Vetting / 200 dismissed judges and prosecutors and commissioners under
Komisionerja Etleda Çiftja

Njoftimi i KPK-së:

12 komisionerët e votuar nga Kuvendi i Republikës së Shqipërisë, nën mbikëqyrjen e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit (ONM), nisën zyrtarisht ushtrimin e detyrës më 17 qershor 2017, bazuar në Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë dhe Ligjin nr. 84/2016 “Për rivlerësimin kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë”.

Misioni të cilin morën përsipër 12 anëtarët e Komisionit nuk ishte vetëm detyrim kushtetues dhe ligjor për të kryer procesin e rivlerësimit kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve, me synim rikthimin e besimit të publikut te gjyqësori, por edhe përgjegjësi e lartë personale e profesionale në funksion të ndërtimit të një sistemi të pavarur, të drejtë e të paanshëm.

Në 8 shkurt 2018, Komisioni në dhomë këshillimi mori vendimin e parë dhe sot, më 17 qershor 2022, ai numëron në total 535 vendime, prej të cilave 209 konfirmime në detyrë, 200 shkarkime, 88 pushim/ndërprerje procesi, 35 përfundim procesi pa vendim perfundimtar, si dhe 3 vendime pezullim nga detyra (raporti statistikor).

Deri në fund të mandatit të Komisionit, mbeten për t’u rivlerësuar edhe 270 subjekte, me qëllim përmbylljen e vettimit të listës së plotë prej 805 subjektesh (gjyqtarë, prokurorë, ndihmës/këshilltarë ligjorë).

Gjatë këtyre 5 viteve, anëtarët e Komisionit janë përballur me sfida të ndryshme profesionale, por edhe personale. Përgjatë këtij rrugëtimi, KPK ka patur mbështetjen dhe ekspertizën e vazhdueshme të Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit, të cilin gjen rastin edhe njëherë ta falenderojë. Po ashtu, Komisioni shpreh mirënjohje dhe falenderim për rolin e luajtur nga Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës në mbështetje të procesit të rivlerësimit.

Transparenca, llogaridhënia dhe informimi i publikut mbi procesin e vettingut, që nga dita e parë e punës, konsiderohen si shtylla të rëndësishme të veprimtarisë së Komisionit.

The Commission underlines that during the 5 years of its operation it has carried out the re-evaluation process with impartiality, professionalism and high commitment. In the future, even with the extension of the constitutional term by the Assembly of the Republic of Albania, each of the members of the body will continue with dedication, staying faithful to the Constitution and the laws, to reward the public trust. /CNA.al

Lajmet e fundit nga