LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Children's dental care in schools/ The two mobile units for urban and remote areas are introduced

2023-02-17 10:43:00, Sociale CNA

Children's dental care in schools/ The two mobile units for urban and

The Ministry of Health has announced that two mobile dental service units will now be available in rural areas, to increase access to dental services for school children.

During their presentation, Minister Manastirliu said that the two units will also have dentists, nurses, and technicians who will take care of the oral health of children in remote areas.

"Tashmë ne vijmë me një stad të ri të investimeve përsa i përket programit të dentistrisë për fëmijët në shkolla dhe janë pikërisht këto dy njësi të lëvishme të kujdesit dentar që do të mundësojnë që jo vetëm të kemi një kujdes dentar për fëmijët në zonat urbane, por edhe në zonat e thella, nëpërmjet njësive të lëvizshme, të cilët do të kenë edhe stomatologët, infermierët, teknikët të cilët do të kujdesen për shendetin oral të fëmijëve në zonat e thella",- tha Manastirliu.

Gjithashtu ministrja Manastirliu shtoi se njësitë e lëvizshme dentare do të jenë edhe në të gjithë vendin, e kjo sipas një kalendari të caktuar.

Children's dental care in schools/ The two mobile units for urban and

"Në bashkëpunim me Klinikën Stomatologjike Universitare, që do të menaxhojë njësitë e lëvizshme, së bashku me njësitë vendore të kujdesit shëndetësor, Operatorin e Kujdesit Shëndeëtsor, do  kemi një plan të detajuar për të mundësuar që fëmijët e zonave rurale në shkolla të mundet të edukohen në radhë të parë për kujdesin oral dhe depistohen për problematika të ndryshme të shëndetit oral, gjithashtu të munden edhe të trajtohen në këto njësi të lëvizshme", - bëri me dije Manastirliu.

Ministrja Manastirliu, së bashku me ambasadoren e Zvicrës, Ruth Huber, dhe përfaqësues të strukturave shëndetësore morën pjesë në aktivitetin për prezantimin e dy njësive të lëvizshme të dentistrisë.

Huber, e konsideroi një investim të rëndësishme për kujdesit dentar të fëmijëve në zonat rurale.

"Jam shumë e lumtur te jem me ju sot në inaugurimin e dy njësive të lëvizshme të kujdesit dentar për fëmijët e moshave shkollore të financuara nga Ambasada e Zvicrës.  Dy njësitë e lëvizshme plotësojnë investimin e qeverisë shqiptare në ofrimin e këtij shërbimi për fëmijët të cilët jetojnë në zonat rurale",- tha Huber.

The mobile dentistry units are equipped with state-of-the-art equipment and will serve as mobile dental cabinets for school students, mainly in rural areas. Throughout the year 2021-2022, the Ministry of Health and Social Protection has invested in pre-university education care structures with 19 new dental units, where 10 of them were installed in Tirana and the others in three counties, Elbasan, Durrës and Shkodër. Also this year, MSHMS will continue investments in schools to expand the base of dental units with new units throughout Albania.

Lajmet e fundit nga