LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

US freezes assets / UN court rejects Iran's request to unfreeze them

2023-03-30 21:10:00, Kosova & Bota CNA

US freezes assets / UN court rejects Iran's request to unfreeze them

The United Nations' top court has rejected Iran's request to unfreeze nearly 2 billion in assets of Iran's central bank that have been frozen by US authorities.

The US has frozen these assets in order to pay compensation to victims of the 1983 bombings in Lebanon and other Iran-related attacks.

The International Court of Justice said it does not have jurisdiction to rule on Iran's claim against the central bank.

Zëvendëspresidenti i kësaj gjykate, Kirill Gevorgian, tha se shumica e votave në gjykatë “vendosën që të respektonin juridiksionin e ngritur nga SHBA-ja sa i përket pretendimeve ndaj Republikës Islamike të Iranit” lidhur me bankën qendrore.

Në vendimin e gjykatës u tha se disa vendime të SHBA-së për ngrirjen e aseteve të Iranit dhe iranianëve në SHBA kishin shkelur traktatin e vitit 1955 mes dy shteteve, dhe tha se shtetet duhet të negociojnë për kompensim.

Por, shumica e këtij rasti gjyqësor u përqendrua në Bankën qendrore Markazi, dhe asetet e ngrira në vlerë prej 1.75 miliard dollar obligacione, plus interesin e mbledhur, që mbahen në Citibank në Nju Jork. Gjykata tha se nuk ka juridiksion mbi traktatin e vitit 1955.

Zëdhënësi i Departamentit amerikan të Shtetit, Vadant Patel, tha se përderisa SHBA-ja është e pakënaqur me disa aspekte të vendimit, në përgjithësi është e kënaqur me vendimin.

“Në përgjithësi, ne mendojmë se vendimi i sotëm është një goditje e madhe për rastin e ngritur nga irani”, tha Patel.

Teherani tha se vendimi sugjeroi se Irani ka të drejtë në kërkesat e saj dhe do të përdorë “të gjitha mjetet diplomatike e ligjore” për të shtyrë përpara kërkesat e saj.

Gjatë paraqitjes së rastit vitin e kaluar, Irani argumentoi se ngrirja e aseteve ishte përpjekje për të destabilizuar Qeverinë në Teheran dhe përbënte shkelje të ligjit ndërkombëtar.

Iran brought the case after the US Supreme Court ruled in 2016 that money belonging to Iran's central bank could be used to compensate the families of 241 US troops who died in the 1983 bombings believed to have been carried out by Tehran.

After the bombing of the US military base in Lebanon, a second explosion nearby killed 58 French soldiers. Iran has denied involvement in these events, but a US court in 2003 said Tehran was responsible for the attacks.

The decisions of the International Court of Justice are binding./ REL

Lajmet e fundit nga