LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The devastating impact of Covid-19 waste on Earth's wildlife / Shocking photos show animals entangled in face masks

2022-07-30 14:02:00, Kuriozitete CNA
The devastating impact of Covid-19 waste on Earth's wildlife / Shocking
Illustrative photo

While face masks were once a rare sight, their use has increased during the coronavirus pandemic, even becoming mandatory in many countries around the world.

A study has warned of the impact this increase in single-use plastic has had on animals around the world.

Researchers from Dalhousie University scanned social media platforms to collect photos of wild animals, tangled in face masks and gloves. 

Në total, ekipi regjistroi 114 incidente në 23 vende nga prilli 2020 deri në dhjetor 2021, me një shumicë të konsiderueshme të takimeve që përfshinin zogj.

Është thelbësore që ne të identifikojmë mundësitë për të përmirësuar infrastrukturën tonë të menaxhimit të mbetjeve, në mënyrë që të mund të parandalojmë rrjedhje të ngjashme gjatë pandemive të ardhshme të pashmangshme”, shkruajnë studiuesit.

Pajisjet e mbrojtjes personale (PPE) rezultuan jetike në mes të pandemisë, me maska, doreza të disponueshme, komplete testimi dhe peceta higjienike të përdorura gjerësisht për të frenuar përhapjen e sëmundjes.

Vlerësimet sugjerojnë se 129 miliardë maska ????për fytyrën dhe 65 miliardë doreza janë përdorur çdo muaj gjatë pandemisë.

The researchers hope the findings will encourage authorities to improve their waste management systems for PPE. The study comes shortly after a study estimated that more than 25,000 tonnes of PPE and other types of plastic waste linked to Covid have entered the Earth's oceans.

Lajmet e fundit nga