LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Reconstruction from the earthquake leaves shop owners "finger in mouth".

2023-03-17 21:42:15, Denoncim CNA

Reconstruction from the earthquake leaves shop owners "finger in

"Stop" went to the Municipality of Kurbin for the problem of the Trokthi family. This family has had service units and was waiting for the end of the reconstruction process to get the properties.

But the shops have not been given to them, as the contract with the National Housing Authority has ended, as their property has passed to the Albanian Development Fund. 

“Drejtohemi Entit Kombëtar të Banesave, Enti thotë e ka Fondi Shqiptar i Zhvillimit. Fondi i Zhvillimit, presim, nuk ka zgjidhje. Njërit prej pjesëtarëve të familjes Trokthi i përket kjo njësi shërbimi, e cila në 17 Janar 2022 ishte e gatshme për t’u përdorur krahas banesave. Banesat u shpërndanë, sepse erdhi Presidenti turk dhe për pjesën tjetër pritej të bëhej një marrëveshje me Entin Kombëtar të Banesave. Prit se po bëhej sot, prit nesër dhe gjendja është, 1 vit më vonë nuk hyjmë dot në njësitë tona. Atë po kërkojmë edhe ne, që me ndihmën tuaj të na vijnë çelësat drejt nesh”, tha një prej denoncuesve.

“Stop” iu drejtua Bashkisë Kurbin, ku Nertila Toma, përgjegjëse e Sektorit të Rindërtimit shpjegoi çfarë po ndodh.

Në fazën e parë, referuar VKM-së së parë është ndjekur procedura nga enti, ku përfshihen edhe kontratat e shkëmbimit.

Por me daljen e një tjetër VKM-je në 2022-shin, këto prona i kanë kaluar në pronësi Fondit Shqiptar të Zhvillimit.

“Pas dorëzimit të objekteve nga Enti Kombëtar i Banesave Këshilli i Ministrave vendosi me vendim numër 84 datë 09.02.2022 që njësitë e banimit, ndërtesa pallat t’i kalojnë në pronësi të bashkisë Kurbin dhe njësitë e shërbimit në pronësi të Fondit Shqiptar të Zhvillimit. Referuar vendimit, sipas pikës dy pronar i këtyre njësive është Fondi Shqiptar i Zhvillimit”, tha Toma.

Zëvendësdrejtoresha e Entit Kombëtar të Banesave Elena Boriçi thotë, se është vepruar sipas ligjit pa marrë parasysh dëmin, që u është shkaktuar pronarëve. 

Elena Boriçi: Në zbatim të legjislacionit, përkatësisht Vendimit nr. 7 dhe 8, që lidhen me shpronësimet, ne kemi kryer shpronësimin e të gjithë zonës. Ata qytetarë, të cilët kanë përzgjedhur dhe në vendimin përkatës për shpronësimin, ka dalë, që pronën e tyre do ta merrnin me shkëmbim. Atëherë janë vazhduar procedurat për me shkëmbim. 

Gazetarja: Pikërisht dhe tek shkëmbimi ndalojmë.

Elena Boriçi: Ndalojmë te shkëmbimi! Dua të them dhe të jem tepër e qartë nga ana ligjore, që për rastin në fjalë, të gjitha procedurat përfundimtare kryhen nga institucionet, të cilat i ka kaluar në pronësi objekti. 

Journalist: Yes, but today the Fund does not provide service units. I understand very well, you received a VKM and you did the first thing, you submitted the documentation, without even thinking about who is being harmed in the meantime.

Elena Boriçi: No, there is no damage. Even in the case of apartments, preliminary agreements were concluded by the National Housing Authority, in the case of apartments and since the property passed to the Kurbin Municipality.

"Stop" also contacted the Albanian Development Fund, which in the written response, explained that a change in the VKM point has been requested so that the Entity can complete the exchange procedure started for the service units as well, so that those who had the property can enjoy it again./tvklan.al

Lajmet e fundit nga