LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Cadastre over the court, removes the suspension and registers the property 

2023-03-15 22:12:18, Denoncim CNA

Cadastre over the court, removes the suspension and registers the property 

Luljeta Musaka tells "Stop" how she built the house in 1998 and how her brother remembered to sue her in 2009, claiming that it is his house.

"In 1991 we lived in Babrru. I was born and raised there. Father got a piece of land here in the time of the other system. We built a two-story house. My brother and I were single and 4 sisters were married. We did it with great sacrifices. In '95 I got engaged. We used an empty lot that was behind the house and built this construction without permission that the brother is looking for today. I built it with my husband. With a little help he gave us when we built the house, but actually we built the house ourselves, together with my husband. Since 1998 we signed contracts, electricity, water and we have been living together with my husband here. In 2006, we applied for self-declaration. Until 2009 we had no problems, we had very correct relations, we were connected with each other with my brother. In 2009, I opened a court case for the claim of this house. He has a house of his own because it is a door, as we say", said the whistleblower.

The conflict between them went to the court, where the brother Arben Musaka struck the declaration of legalization in the name of his sister and according to the Supreme Court, the legalization permit passed in the name of the brother.

" The brother claims in this aspect, that the little help he gave us then, through a project he did then. He told a friend that he had an architect friend. He ordered it there and he did it in his brother's name. With this project, he was presented to the court and with some workers that the Court of First Instance decided to dismiss his claim-lawsuit. The Court of Appeal decided to pass the legalization in the name of my brother, even recognizing him as the owner, with only this project presented and with few witnesses. They were two-way because they also knew us," she said.

“Bëmë rekurs në Gjykatën e Lartë dhe Gjykata e Lartë deri në 2017 vendosi heqjen e legalizimit nga emri im dhe kalimin. La në fuqi vendimin e Apelit, por duke rrëzuar një pikë, njohjen pronar. Gjykata e Apelit e njohu pronar atë dhe këtë e rrëzoi Shkalla e Lartë”, tha denoncuesja.  

Kjo e fundit hapi një tjetër proces, duke kërkuar njohjen pronar dhe gjykata i ka njohur 82 % të investimit të shtëpisë.

“Po në 2017 ne hapëm një gjyq themeli për njohjen e shpenzimeve sepse shtëpinë e ndërtuam ne, lekët i dhamë ne, ne punuam dhe jetojmë akoma. Shkalla e Parë e Gjykatës Civile na njohu 82% të investimit dhe kontributit tonë tek kjo banesë. Procesi është në Apel dhe ka ngelur aty për shkak të radhëve dhe dosjeve voluminoze atje dhe nuk po del data”, tha denoncuesja.

Për këtë arsye, leja e legalizimit qëndroi e pezulluar në Kadastër për 5 vjet, deri në përfundim të gjyqit.

Por Kadastra në shkelje të hapur, ka hequr pezullimin e legalizimit, duke hipotekuar pronën në emër të vëllait Arben Musaka.

“Kur hapëm gjyqin për njohjen e investimeve, vetëm Aluizni mori vendimin e bllokimit të legalizimit në emër të Arben Musakës. E bllokoi dhe vazhdoi kjo situatë deri në 2022. Kjo pronë mbeti e bllokuar që nga viti 2017 deri në 2022-shin. Për çudi në Dhjetor 2022 pasi vëllai im Arbeni kishte 3-4 muaj që kishte filluar punë si shofer në SPAK dhe për çudi të madhe dosja zhbllokohet shumë normal. Mendojmë dhe jemi shumë të bindur që kjo është arsyeja që u zhbllokua kjo dosje sepse kemi shumë dokumente që ajo dosje ishte e bllokuar dhe i kishim marrë vetë nga Aluizni. Jemi shumë të bindur që ai ka influencuar shumë. Ka influencuar shumë puna e tij si shofer në SPAK dhe kemi mendimin që mund të kenë ndikuar edhe punonjësit e SPAK-ut. Me anë të presionit, apo ndonjë gjëje në Aluizni, nuk e vërtetoj dot. Fakti që u hoq atje të çon sepse dosja ka 5 vjet e bllokuar. Të njëjtët drejtorë kanë qenë dhe më përpara pse nuk e zhbllokuan atëherë, por tani?”, tha denoncuesja.

Zëvendësdrejtori Indrit Osmani, ngre supet dhe thotë se këtë kompetencë e ka drejtori.  

Denoncuesja: Unë jam Luljeta Xhemali.(Muska)

Denoncuesja: Desha të them, jam motra e Arben Musakës edhe desha të të them, që si ia bëtë legalizimin Arben Musakës.

Zv/Drejtori Indrit Osmani: Lejet e legalizimit nuk i bëj unë. Fol me drejtorin, për proces legalizimi nuk kam gjë unë. Në qoftë se ke ndonjë gjë nga sektori i Kadastrës, bujrum të ndihmoj…!

Denoncuesja: Dëgjo, dëgjo! Edhe ti ke firmosur këtu, nuk është, që s’ke firmosur…?

Zv/Drejtori Indrit Osmani: Për çfarë?

Denoncuesja: Ke firmosur për legalizimin.

Zv/Drejtori Indrit Osmani: Për legalizim, e ke shumë gabim.

Denoncuesja: Erdha njerëzisht. A më kupton?

Zv/Drejtori Indrit Osmani: Dhe unë njerëzisht po të them, nuk kam unë kompetencë për regjistrim leje legalizimi zonjë.

Denoncuesja: Po tani, ne i kemi dokumentet me vete, është emri tënd, edhe ti ke firmosur atje, unë nuk erdha të të kërkoj llogari, po nga ana njerëzore, ju nuk e llogaritët këtë gjë dhe unë tani mbetem pa shtëpi. Ku do shkoj, ose si e keni menduar këtë gjë?

Zv/Drejtori Indrit Osmani: Për sa i përket lejes së legalizimit, duhet të lesh një takim me drejtorin! Lejet e legalizimit i ka drejtori. Unë jam zëvendësdrejtori. Dakord? Për më shumë, duhet të flasësh me drejtorin!

Ky i fundit, Mariglen Disha, premton ta takojë denoncuesen, por gënjen e shmanget, pasi nuk mund të justifikojë aktin e tij.

Drejtori Mariglen Disha: Do më falësh mua 5 minuta! Po ju kush jeni?

Luljeta Musaka: Luljeta Xhemali jam, motra e Arben Muzakës.

Drejtori Mariglen Disha: Po kush ju ka dërguar?

Luljeta Musaka: Jam motra e Arben Musakës. Ai më ka dërguar.

Drejtori Mariglen Disha: Ëëë po do presësh pak, se kam një takim…të ka dërguar Arben, po ai ka shkuar, ka bërë kallëzim. Po kush është Arbeni? Burri juaj…

Luljeta Musaka: Prandaj desha të të takoj… Vetëm për t’u sqaruar! Dy minuta ke kohë?

Drejtori Mariglen Disha: Po jo nuk kam kohë tani, se po pres të tjerë njerëz, jo po nuk të pres fare, se kam punë me drejtorin, me kolegun, ti ke ardhur pa radhë dhe kërkon, hyn pa radhë…

Luljeta Musaka: Po tani të të pres unë?

Drejtori Mariglen Disha: Po, po do më presësh! Prit të mbaroj me këta njerëzit!

Denoncuesja: Unë një fjalë kam…kam, që pres gjithë ditën këtu… Jo, jo këta kanë ardhur mbas meje. Ku e ke listën, që ke lënë orar? Po të pres. Shiko! I futi të gjithë, mu më la. Ti do më takosh se s’bën, se unë nuk të le ty kaq lehtë.., ty ashtu aq lehtë! Mu do të më sqarosh!

Director Mariglen Disha: Please no, because I have a meeting with this! No please, don't force yourself in now! I'll include you too. Hang on! They made an appointment, I'm not lying! I will wait, yes I will wait..!

Complainant: Are we waiting for you? We have over 1 hour and a half waiting...

Employee: Yes, it is there, wait at the door..!

Reporter: Yes, you are putting them through the other door now! Director Mariglen Disha did not keep her word. /tvklan.al

Lajmet e fundit nga