LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Scholz is for better citizenship rules

2022-11-27 08:28:06, Kosova & Bota CNA

Scholz is for better citizenship rules

Chancellor Olaf Scholz stressed that Germany needs a better regulation of the citizenship law. Scholz said that the women and men as well as the children who have come to Germany in recent decades "have contributed a lot to the economy being as powerful as it is today". Some of these people have been living "for a very, very long time" in Germany and already have children and grandchildren here. So it is "very good" if they decide to apply for German citizenship.

Reformimi i ligjit për dhënien e nënshtetësisë është planifikuar nga koalicioni qeverisës mes socialdemokratëve, ekologjistëve dhe liberal-demokratëve  në marrëveshjen e koalicionit. Mbi këtë bazëministrja e Brendshme Nancy Faeser deklaroi të premten (25.11) reformën e ligjit të nënshtetësisë. Të huajat dhe të huajt që jetojnë në Gjermani në të ardhmen mund të marrin një pasaportë gjermane pas pesë vjetësh të qendrimit në vend. Për familjarët e brezit të të Gastarbeiter parashikohet të zbuten pengesat për nënshtetësinë. Gjithashtu do të zgjerohen mundësitë për mbajtjen e disa nënshtetësive.

Reforma e parashikuar për nënshtetësinë është lëvduar nga presidenti i Instituti Gjerman për Studimet Ekonomike në Berlin, DIW, Marcel Fratzscher. "Problemi i Gjermanisë me forcat e kualifikuara të punës do të ashpërsohet edhe më shumë nga demografia dhe konkurrenca për tërheqjen e kokave më të mençura, në rast se politika nuk vepron me më shumë vendosmëri se deri tani." Një perspektivë e qartë për nënshtetësinë është një element i rëndësishëm, për ta bërë Gjermaninë më tërheqëse për punonjës të kualifikuar, tha Fratzscher për gazetën "Handelsblatt".

While the Christian Democratic-Christian Social Union in the opposition strongly criticized the plan to reform this law. The spokesman of the parliamentary group of Christian Socials in Bavaria, Alexander Dobrindt drew attention, that with this the German citizenship is being "invalidated". According to him "The invalidation of citizenship does not promote integration, but the opposite by increasing the tempting effects for illegal migration."

The head of the Turkish community in Germany, Gökay Sofuoglu, welcomed this planned reform. "The German right to citizenship no longer corresponds to the reality of our day; it must be reformed from the ground up," he told the Redaktionsnetzwerk Deutschland press editorial network./DW

Lajmet e fundit nga