LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Will Germany manage to reduce tensions between Greece and Turkey?

2023-09-21 08:51:00, Kosova & Bota Ronald Meinardus
Will Germany manage to reduce tensions between Greece and Turkey?
Illustrative photo

The German government is closely monitoring the dynamic developments in Greek-Turkish bilateral relations. "We welcome the talks between the Greek and Turkish authorities," official Berlin said just hours after the Greek and Turkish foreign ministers met in Ankara earlier this month.

The statement further emphasized that "the German government has worked intensively for such a dialogue, and has encouraged both sides to do so." The message is clear: for Berlin, the current easing of tensions in Greek-Turkish relations is also a success of German diplomacy.

And this assessment is not unfounded. Because for years, Berlin has continuously and without much fanfare been committed to reaching a political solution between Athens and Ankara. Germany's diplomatic involvement in the dispute peaked in 2020, when tensions over disputed maritime areas in the Eastern Mediterranean spiraled almost out of control.

It was calmed not only because of a strong political intervention by the then chancellor Angela Merkel.

But under the leadership of the current German Chancellor Olaf Scholz, preventing an escalation of the situation in the Eastern Mediterranean and the Aegean Sea, or to put it somewhat more positively, a stable easing of tensions between Ankara and Athens, remains one of the main goals of foreign policy. German.

Will Germany manage to reduce tensions between Greece and Turkey?

And Berlin's intervention was effective in December last year, when thanks to a Berlin initiative - developed away from public and media attention - senior officials from Athens and Ankara met in Brussels and agreed to resume dialogue between them, which at that moment it was blocked.

Berlin made a great contribution to Turkish President Recep Tayyip Erdogan, leaving behind the policy of non-communication with Micotaqis, and influencing Athens and Ankara to return to the negotiating table. When making an assessment of Germany's role in resolving this dispute, it is important that it does not aim to influence the substance of the negotiations.

Fjala është për procedurën, dhe jo për thelbin:qëllimi i Berlinit është që të dyja palët të ulen në tryezën e bisedimeve, dhe të punojnë së bashku për të gjetur zgjidhje të pranueshme reciproke.  

“Ne nuk marrim qëndrime ligjore, pasi nuk jemi arbitra. Prandaj, nuk mund të ketë qëndrim të Berlinit. U takon palëve të arrijnë një marrëveshje”- shprehet një diplomat në Berlin.

Ky neutralitet, të cilin kritikët në Greqi e denoncojnë si një “politikë të distancave të barabarta”, është një parakusht për ndërmjetësim të suksesshëm.

“Në rast se ne u themi turqve se ‘Ju keni gabuar’, do të arrijmë pikërisht të kundërtën në Ankara, dhe do e përshkallëzojmë konfliktin”- shton diplomati.

Ndërhyrja e Berlinit ishte efektive dhjetorin e kaluar kur falë një iniciative gjermane, zyrtarë të lartë nga Athina dhe Ankaraja u takuan në Bruksel dhe ranë dakord të rifillonin dialogun e tyre të ngrirë. Krahas neutralitetit, fshehtësia është një parim i dytë i ndërmjetësimit diplomatik gjerman.

Will Germany manage to reduce tensions between Greece and Turkey?

Në këtë sfond, nuk është për t’u habitur pse flitet shumë pak rolin e Gjermanisë në përplasjet greko-turke. Në asnjë moment, qeveria gjermane nuk është deklaruar publikisht mbi detajet që çojnë drejt zgjidhjes së mosmarrëveshjeve midis Greqisë dhe Turqisë.

Megjithatë, tej qëndrimit zyrtar diplomatët gjermanë kanë thënë se një zgjidhje përmes arbitrazhit, mundësisht nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë, do të ishte zgjidhja më e mirë.

“Ne mendojmë se qasja është e mirë, është që të dyja palët t’i çojnë mosmarrëveshjet midis tyre në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë”- më tha një tjetër diplomat gjerman në një bisedë konfidenciale.

Duke qenë fuqia kryesore ekonomike e Evropës, Gjermania ka qenë tradicionalisht e interesuar për stabilitetin e partnerëve të saj kryesorë ekonomikë. Evropa Juglindore dhe Mesdheu Lindor, kanë një rëndësi strategjike për Gjermaninë. Kjo rëndësi vetëm sa është shtuar pas luftës në Ukrainë.

Will Germany manage to reduce tensions between Greece and Turkey?

“Ne ndihemi të detyruar të sigurojmë një marrëdhënie të mirë midis palëve të përfshira në Egje dhe jemi gjithmonë partnerë në këtë aspekt. Dhe do të mbetemi të tillë edhe në të ardhmen”-deklaroi kancelari gjerman Olaf Sholc në mesin e muajit korrik.

Policy-makers in Berlin are aware that a quick settlement of Greek-Turkish disputes is not expected.

"This could take decades. But until then, we have to make sure that they don't shoot at each other," my source in the German Foreign Ministry told me.

Note: Ronald Meinardus, researcher and coordinator of research projects on Greek-German relations at the Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP)./ Adapted from CNA

Lajmet e fundit nga