LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

The first country in the world/Sweden to legalize same-sex marriage and adoption

2022-10-05 11:37:00, Kosova & Bota CNA

The first country in the world/Sweden to legalize same-sex marriage and adoption

Slovenia's parliament on Tuesday approved an amendment allowing same-sex couples to marry and adopt after a constitutional court ruling made it the first country in Eastern Europe to do so.

The amendment to the family law was approved with 48 deputies, 29 against and one abstention.

Slovenia, which emerged from the breakup of Yugoslavia, is the first ex-communist country to adopt the reform in Europe, as most of its neighbors do not allow civil unions or same-sex marriage.

Qeveria e Estonisë iu afrua më së shumti në vitin 2016 duke rënë dakord të njohë sindikatat e të njëjtit seks të krijuar në vende të tjera. Kroacia, Republika Çeke, Hungaria dhe Mali i Zi kanë ligje që krijojnë partneritete civile të të njëjtit seks - dhe në Hungari, madje edhe të folurit për homoseksualitetin para fëmijëve është dënuar me gjobë që nga vera e vitit 2021.

Në korrik, gjykata më e lartë e Sllovenisë vendosi se ligji që përcakton martesën si vetëm midis një burri dhe një gruaje, diskriminon çiftet homoseksuale dhe lesbike.

Ai pezulloi nenet e kontestuara me efekt të menjëhershëm dhe urdhëroi parlamentin të ndryshojë tekstin brenda gjashtë muajve.

"With these changes, we are recognizing the rights same-sex couples have had for a long time," State Secretary Simon Maljevac told MPs when he tabled the amendment.

The main opposition party, the Slovenian Democratic Party, criticized the court's decision and organized several rallies against the new law.

"The best father will never replace the mother and vice versa," said the head of the SDS parliamentary group, Alenka Jeraj at the opening of the debate./CNA.al Source: Euro News

Lajmet e fundit nga