LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

In China, the regime's strict surveillance is destroying people's lives

2022-09-26 09:06:00, Kosova & Bota CNA

In China, the regime's strict surveillance is destroying people's

In the Maoist era, the Chinese Communist Party used files that contained information about each citizen's family background, education, political activities, and work history. That information would also determine their treatment by the state.

For critics of the government, the "dang'an" system was, in the words of Tsering Wueser, a Tibetan poet, akin to "like an invisible monster chasing you." In their book "The Surveillance State", The Wall Street Journal journalists Josh Chin and Liza Lin describe the replacement of the "dang'an" with a more comprehensive and much more powerful monitoring system.

Ky sistem i ri, ka e lehtësuar shtypjen në masë të popullsisë, si dhe abuzimet me të drejtat e njeriut. Por në të njëjtën kohë, argumentojnë autorët, ai ka përmirësuar jetën e disave. Bumi i teknologjisë së vëzhgimit, nga kamerat e njohjes së fytyrës deri tek monitorimi i mediave sociale, i ka dhënë shtetit kinez më shumë informacione se kurrë më parë mbi jetën e qytetarëve.

Për grupet që partia i sheh si të dyshuar, siç janë ujgurët, ky sistem është shumë shtypës. Libri hapet dhe mbyllet me dëshminë e tmerrshme të Tahir Hamut Izgil, një poet ujgur, gjaku, zëri, retina e syrit dhe fytyra e të cilit u kataloguan nga policia kineze, ndërsa miqtë e tij u zhdukën në një kamp pune.

Ai përshkruan në detaje rrjetin fizik të mbikqyrjes që u përhap rreth tij dhe bashkëshortes në Urumqi, kryeqyteti i Xinjiang vitin në 2017:grupe kamerash “të ngjitura si barna keqdashëse" pas llambarëve; dhe polici e armatosur me smartfonë që shërbenin si skaner.

Por ndërsa teknologjia e vëzhgimit përdoret për të terrorizuar njerëzit në perëndimin e largët të Kinës, në bregun lindor nga ajo kanë përfituar disa të tjerët. Në Hangzhu, qyteti i origjinës së Alibaba, një prej gjigantëve të teknologjisë kineze, projekti “City Brain” i kësaj kompanisë e revolucionarizoi kontrollin e trafikut.

Alibaba zhvilloi një sistem të Inteligjencës Artificiale, i cili mund të dallonte aksidentet për shkak të trafikut, dhe të optimizonte përdorimin e semaforëve për të lehtësuar qarkullimin e automjeteve, veçanërisht të ambulancave. Brenda dy viteve nga fillimi i projektit në vitin 2016, Hangzhou shkoi nga vendi i 5-të në vendin e 57-të në listën e qyteteve më me trafik të rënduar në Kinë.

Kjo njohje e avantazheve të mbikëqyrjes së shekullit XXI-të në Kinë, e dallon librin nga shumë të tjerë që janë shkruar për këtë temë. Po kështu edhe vetëdija e tij mbi pikat e verbra të teknologjisë:disa rrëfime të niveleve mahnitëse të mbikëqyrjes në mediat shtetërore dolën pas një inspektimi më të afërt të “historive të zbukuruara ose tërësisht të fabrikuara”.

Po ashtu “Shteti i mbikëqyrjes” shtrihet gjithashtu përtej kufijve të Kinës, duke eksploruar përdorimin e teknologjisë kineze për të shtypur disidencën në Ugandë, dhe mënyrën se si metodat e stilit kinez po përdoren edhe nga policia dhe prokurorët në SHBA.

Partia Komuniste e përdor këtë teknologji për të kontrolluar dhe censuruar njerëzit. Por në mungesë të zgjedhjeve të ndershme apo një medie të lirë, survejimi është gjithashtu një mjet për të testuar humorin e opinionit publik.

Siç u thotë autorëve të librit politilogu Meng Tianguang, qeveria kineze është përpjekur të krijojë sisteme që janë të afta të “zbulojnë automatikisht shenjat e ndryshimeve negative në bisedat në mediat sociale”, një e dhënë që më pas mund të kontribuojë në vendimmarrje.

The Covid-19 pandemic has been the ultimate test of these systems. Around the world, privacy concerns were superseded by the data demands of public health authorities. In China, where the outside world is described as a disaster zone hit hard by the pandemic, the cost of the "Zero cases of Covid" approach has been zero privacy.

In terms of its impact on public tolerance of government surveillance, Chin and Lin compare the pandemic to the terrorist attacks of September 11, 2001.

However, there are already signs, especially in the cities, that the Chinese are tired of the strict controls during the pandemic that the surveillance system has enabled. The book "The Surveillance State" is a fascinating account of how and why this technology has become so widespread.

Translated and adapted by CNA.al

Lajmet e fundit nga