LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Kosovo-Serbia: EU publishes agreement and implementation plan

2023-03-19 10:54:00, Kosova & Bota CNA

Kosovo-Serbia: EU publishes agreement and implementation plan

The annex of the implementation of the agreement towards the normalization of Kosovo-Serbia relations that was reached on March 18 in Ohrid, North Macedonia is published immediately by the EU.

Kosovo and Serbia have reached an agreement on the implementation of the European proposal for the normalization of relations. The head of European diplomacy, Josep Borrell, said that both countries "have agreed to respect all points of the European proposal and will implement them all". The European Union published in written form the agreement/implementation plan that was reached in Ohrid, North Macedonia on March 18, between the Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, and the President of Serbia, Aleksandar Vucic.

1. Kosovo and Serbia are fully committed to respect all the articles of the Agreement and this Annex, and to implement all their respective obligations - deriving from the Agreement and the Annex - appropriately and in good faith.

2. Palët e kanë parasysh se Marrëveshja dhe Aneksi i zbatimit bëhen pjesë integrale e proceseve përkatëse të anëtarësimit të Kosovës dhe Serbisë në BE. Palët e kanë parasysh se, menjëherë pas miratimit të Marrëveshjes dhe këtij Aneksi, ndërmjetësuesi i BE-së do të fillojë procesin për t'i ndryshuar standardet e Kapitullit 35 për Serbinë, për t'i konsideruar detyrimet e reja të Serbisë, që rrjedhin nga Marrëveshja dhe Aneksi.

3. Palët pajtohen për të miratuar Deklaratën për Personat e Zhdukur, siç është negociuar në kuadër të dialogut të ndërmjetësuar nga BE-ja, si çështje urgjente.

4. Për të zbatuar Nenin 7, Kosova nis menjëherë negociatat në kuadër të dialogut të ndërmjetësuar nga BE-ja, për përcaktimin e aranzhimeve dhe garancive specifike, që sigurojnë një nivel të duhur të vetëmenaxhimit për komunitetin serb në Kosovë, në përputhje me marrëveshjet e mëparshme përkatëse të dialogut, siç përcaktohet nga ndërmjetësuesi i BE-së.

5. Palët bien dakord për të krijuar një Komitet të Përbashkët Monitorues, të kryesuar nga BE-ja, brenda 30 ditësh. Zbatimi i të gjitha dispozitave do të sigurohet dhe mbikqyret nga Komiteti i Përbashkët Monitorues.

6. Për të zbatuar Nenin 9, BE-ja do të organizojë një konferencë donatorësh brenda 150 ditësh, për të krijuar një paketë investimesh dhe ndihme financiare për Kosovën dhe Serbinë. Asnjë shpërndarje nuk do të ndodhë përpara se BE-ja të përcaktojë se të gjitha dispozitat e Marrëveshjes janë zbatuar plotësisht.

7. Kosova dhe Serbia pajtohen që të gjitha nenet të zbatohen në mënyrë të pavarur nga njëra-tjetra.

8. Rendi i paragrafëve të këtij Aneksi nuk e paragjykon rendin e zbatimit të tyre.

9. Kosova dhe Serbia pajtohen që të mos e bllokojnë zbatimin e asnjë prej neneve.

10. Të gjitha diskutimet në lidhje me zbatimin e Marrëveshjes do të zhvillohen në kuadër të dialogut të ndërmjetësuar nga BE-ja.

11. Kosovo and Serbia acknowledge that non-compliance with their obligations from the Agreement, Annex or past Dialogue Agreements may have direct negative consequences for their respective EU membership processes and for the financial assistance they receive from the EU. / DW

Lajmet e fundit nga