Strategic Investments / Tabaku: There is no foreign business that has benefited

2022-06-24 10:10:00, Ekonomi CNA
Strategic Investments / Tabaku: There is no foreign business that has benefited
DP MP, Jorida Tabaku

DP MP, Jorida Tabaku has returned to the Law on Strategic Investments.

A day after the plenary session, Tabaku reiterated the accusations against the Government that it is approving in the Assembly, the laws by which they and their people are robbing the property of others.

According to her, there is no foreign investor in Albania.

"Reading the list of beneficiaries of strategic investors, I tried to see who are the foreign investments that have come to Albania. Who is the list of foreign investors, what additional capital has Albania received.

Zero, asnjë investitor i huaj. 75% janë fshatrat turistik në jug të vendit, 4 janë në bujqësi, 2 janë në energji, i njëjti përfitues, po të njëjtat emra, 10 individë janë në total nga 36 vendime. Janë dhe 11 vendime të tjera të cilat janë duke u shqyrtuar”, ka shkruar Tabaku në rrjete sociale.

Deklarata e plotë:

 

Strategic Investments / Tabaku: There is no foreign business that has benefited
Deputetja e PD-së, Jorida Tabaku

 

Ligji i investimeve strategjike ka filluar për t’u diskutuar për herë të parë në këtë parlament në vitin 2015, që atëherë në emër të Partisë Demokratike prezantuam dy amendamente.

Amendamenti i parë lidhej me çështjen e pronës dhe çështja e pronës është jashtzakonisht sensitive besoj në lidhje me zbatimin e këtij ligji; së pari ligji merr parasysh që shpronëson një investitor, një pronar privat me çmime publike me ndërhyrjen e shtetit për një pronar tjetër po privat.

Shteti hyn në një marrëdhënie midis dy pronarëve. Ky është një shpronësim me pak fjalë, sepse çdo pronar që ka të drejtën e tij për t’a shitur tokën, e shit vetë atë.

Ligji thotë që shteti do të marrë përsipër këtë proces dhe ligji thotë që pronari legjitim i tokës do të iki do të largohet nga toka me nje vendim të Këshillit të Ministrave që vendosin këto për një pronë që mund të jetë një investim strategjik nesër .

Pse një pronar legjitim tokën nuk e shfrytëzon vetë tokën, po i’a jep të drejtën atyre që vendos Edi

Rama se kush do e shfrytëzojë tokën?

Përgaditëm amendament, që u refuzuan, ligji fatkeqësisht u zbatua, fatkeqësisht u shty dy herë zbatimi i ligjit dhe sot kur shoh rezultatet e zbatimit të ligjit, kur shoh listën dhe tabelën se kush ka përfituar nga ky ligj, them paska pasur të drejtë Edi Rama.

Pse duhet ta gëzojnë pronarët legjitim tokën, duhet ta gëzojnë këto biznese që marrin po tendera e koncesione, duhet ta gëzojnë këto , po miqtë e përhershëm, duhet ta gëzojnë këto që kanë shkuar nga

Porti i Durrësit ke Porti i Sarandës për të kapur çdo pronë shqiptare, duhet të marin jo vetëm ato publike, po duhet të marrin edhe pronat private të qytetarëve shqiptar.

Përfituesit të këtij ligji, është e qartë, janë 75% ato që kanë ato që kanë ndërtuar të gjitha resortet turistike në jug të vendit.

Pra, në vend që pronarët legjitim të zotërojnë pronën e tyre, ta shfrytëzojnë pronën e tyre, qeveria ja merr, ja zapton, ul dhe taksat për një grup individësh të cilët kanë marr të gjithë favoret e tjera të mundshme.

Për të investiguar zbatimin e këtij ligji, Partia Demokratike kërkoi ngritjen e një Komisioni Hetimor.

Unë e di se çfarë eksperience ka kjo qeveri me komisionet hetimore dhe e kuptoj që nuk duan të vijnë të japin llogari, të raportojnë prap atje.

E kuptojnë që zbardhja dhe dhënia e informacionit në lidhje me përfituesit e vërtetë, sesi paratë e krimit dhe korrupsionit po pastrohen në resortet e jugut me vendime qeverie, e kuptoj që tregojnë që ky Parlament është kot.

Ca vijnë për në kafe, ca vijnë për muhabet, ca mbarojnë punët  e tyre, kalojnë ligjet që duan të kalojnë.

Këtu në këtë parlament është e kotë që të diskutosh diçka përmbajtësore, sepse këtu vijnë dhe noterizohen të gjitha kërkesat dhe të gjitha dëshirat e atyre që sot e kanë zaptuar dhe e kanë kapur për fyti Shqipërinë.

Të atyre që po marrin favoret më të mëdhaja, të atyre që sot fatkeqësisht kanë krijuar monopolet më të mëdhaja në ekonomi, që nga karburantet tek ushqimet, tek sektori i telefoninsë duke vazhduar me konçensionet dhe ndërtimet.

Kjo është fatkeqësisht Shqipëria dhe nuk i intereson askujt që të flasi dhe të bëj transparencë.

U desh 7 vite që një ministër sot të jetë pas hekurave dhe një deputet i Partisë Socialiste të jetë prap pas hekurave.

Drejtësia në këtë vend, sigurisht që vonon, por une shpresoj që të mos harrojë dhe ne do të jemi këtu për ta ngritur këtë çështje çdo ditë, për të penguar që sot Shqipëria që është duke u shkatërruar, që është duke u rrënuar të kthehet në republikën e oligarkëve, ashtu siç ka lejuar ky parlament.

Duke lexuar listën e përfituesve të investitorëve strategjikë, u përpoqa të shoh se kush janë investimet e huaja që kanë ardhur në Shqipëri. Kush është lista me investitorë të huaj, çfarë kapitali shtesë ka marrë Shqipëria.

Zero, asnji investitor i huaj. 75% janë fshatrat turistik në jug të vendit, 4 janë në bujqësi, 2 janë në energji, i njëjti përfitues, po të njëjtat emra, 10 individë janë në total nga 36 vendime. Janë dhe 11 vendime të tjera të cilat janë duke u shqyrtuar./CNA.al

Lajmet e fundit nga