LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

147 women killed in 11 years/ Activist: Happens after they receive a protection order

2022-12-03 14:26:00, Sociale CNA

147 women killed in 11 years/ Activist: Happens after they receive a protection

Activists of civil society have today organized a tribute protest for violence and murders against women in solidarity with the protest that was held the day before in Kosovo.

How is the situation in Albania, regarding the problem of women raped and killed by domestic violence.

Activist Sidorela Vatnikaj said in the "MCN TV" studio that the numbers are alarming.

In the last 11 years in Albania, we are talking about 147 women killed.

"Në 11 vitet e fundit kemi 147 gra të vrara, që është një shifër alarmante, shifër që drithëron këdo që dëgjon. Nga të gjitha organizmat, qoftë shtetëror, e të shoqatave të gjithë duhet të bëjnë me shumë.

Ky aksion duhet të jetë fillimi i punës për tu organizuar më mirë, për te krijuar rrjete grash, vajzat, burrash, mendoj se ky duhet te jetë hapi i parë më thelbësor", ka thënë Vatnikaj.

Sipas aktivistes Vatnikaj, numri më i madh i grave të vrara ndodh pasi ato kanë denoncuar dhunën dhe kanë marrë një urdhërmbrojtje ndaj ish-bashkëshortëve.

Vatnikaj thotë se pikërisht këtu shteti ka dështuar për t’i mbrojtur pas urdhrit të mbrojtjes.

"Në vend nuk ka asnjë shërbim ose qendra që merren me trajtimin e grave dhe vajzave të dhunuara.

Institucionet kanë dështuar, sepse në rastet më të shumtë ta vrasjes, dhunimeve dhe krimeve ndaj vajzave dhe grave, të gjithë këto janë të pajisura me urdhër mbrojtjeje.

Ne kemi disa urdhra mbrojtje, gratë e çajnë këtë rrjet patriarkati dhe e denoncojnë dhunën, marrin një urdhër mbrojtje dhe pikërisht janë prape të braktisura nga shteti, i cili nuk ua siguron dot sigurinë e jetës.

Në këtë kuptim them se institucionet jo vetëm kanë dështuar jo vetëm për ta parandaluar ngjarjen qe të mos kishte fare dhunë në familje por edhe kur kjo raportohet e kanë dështuar për ta mbrojtur këtë vajzë, këtë grua që po kërkon ndihmë.

On the other hand, we do not have services for these women and girls who report violence, but what happens after they report it, we do not have homes, centers that deal with the treatment of these girls and women, we do not have professional training services , what will happen, who will keep them economically and this is the biggest problem.

And in this sense, we have failed in all aspects, not only in preventing murders, but also in empowering women, in listening to the problems and concerns they have, in reporting violence, etc., she further states.

Lajmet e fundit nga