LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Fëmijët dhe teknologjia/ Shenjat që paralajmërojnë një marrëdhënie të rrezikshme me mediat sociale

27 Maj 2023, 16:11, Sociale CNA

Fëmijët dhe teknologjia/ Shenjat që paralajmërojnë
Kur një prind sheh fëmijën e tij duke duke shpenzuar kohë të gjatë në rrjete sociale ata ka të ngjarë të pyesin se cilat mund të jenë efektet e këtij preokupimi në shëndetin e tyre mendor. 

Në dy javët e fundit, Kirurgu i Përgjithshëm i SHBA dhe Shoqata Amerikane e Psikologjisë kanë paralajmëruar për rreziqet e mediave sociale për të rinjtë. Pra, çfarë duhet të bëjnë prindërit? 

"Familjet duhet ta marrin seriozisht këtë çështje," thotë Dr. Gary Small, shefi i Departamentit të Psikiatrisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit Hackensack në Nju Xhersi. 

Megjithatë, ai shtoi se përdorimi i mediave sociale tek adoleshentët nuk është vetëm i keq apo vetëm i mirë, dhe vëren se prindërit duhet të shikojnë më nga afër se si ndikon tek fëmijët e tyre dhe nëse i ndihmon apo i pengon ata që të "funksionojnë shëndetshëm në jetën dhe të mësuarit e tyre. "

Në këtë kontekst, Neë York Times i bëri doktor Small-it, si dhe ekspertëve të tjerë, një sërë pyetjesh se cilët faktorë duhet të vlerësojnë prindërit në lidhje me marrëdhënien që kanë zhvilluar fëmijët e tyre me rrjetet sociale. 

1. A janë të përfshirë në aktivitete të tjera? 

 “A do të shkojnë në bejsboll? A bëjnë ata balet?” thotë Dr. Harold S. Kopleëicz nga ana e tij. Nëse fëmijët po bëjnë gjëra të tjera përveçse shkojnë në shkollë dhe kalojnë kohë para ekraneve, atëherë ka të ngjarë të kenë një marrëdhënie të ekuilibruar dhe të shëndetshme me mediat sociale, edhe nëse merren me to çdo ditë, shpjegon eksperti.

Përveç kësaj, është mirë të merret në konsideratë nëse media sociale është burimi kryesor i nxitjes emocionale tek fëmijët, shton Dr. Radesky. 

"Nëse është mjeti kryesor për t'u ndjerë më mirë pas një dite të vështirë ose kur ata ndjejnë nevojën për të ikur." 

Nëse diçka e tillë ndodh vërtet, mund të konsiderohet si një shenjë e parë që fëmijët kanë nevojë për ndihmë për të gjetur mënyra të tjera për të përballuar presionet e jetës së përditshme, si p.sh. bëni një shëtitje, luani me një kafshë shtëpiake ose lexoni një libër.

2. Sa orë në ditë kalojnë në rrjetet sociale? 

Nuk ka një kohë të qartë për të ditur saktësisht se kur fëmijët adoleshentë ose më të vegjël në moshë përdorin më shumë mediat sociale. Por faktori kohë luan një rol të rëndësishëm, thotë Ann Marie Albano nga Qendra për Shëndetin Mendor të Rinisë në Nju Jork. Prandaj, prindërit duhet të dinë saktësisht sa kohë kalojnë fëmijët e tyre në mediat sociale.

Dr. Kopleëicz thotë se, në rastin e adoleshentëve, ai zakonisht vendos një kufi prej gjithsej katër orë në ditë përpara një ekrani, ndërsa Albano zakonisht sugjeron që familjet të synojnë për një raport 3-5 orë jo kibernetike. aktivitete për çdo orë që fëmijët kalojnë para ekranit.ato merren me media.

Të rriturit gjithashtu duhet të mendojnë se sa kohë kalojnë para ekranit, thotë Dr. Smol. Prindërit mund të kalojnë shumë kohë para telefonave ose kompjuterëve të tyre kur fëmijët e tyre janë afër. Por ata duhet të jenë edhe një model për ta për t'u treguar se sa e rëndësishme është të gjesh kohë për aktivitete jashtë internetit, shpjegon eksperti.

3. A kanë probleme me mbylljen e ekranit?

Fëmijët e të gjitha moshave priren të kenë inat që duhet të fikin ekranin, thotë doktor Albano, duke theksuar se “fytyrat” dhe ankesat janë të pritshme. 

“Por nëse i shihni duke qarë, duke u zemëruar apo duke ju bërtitur – dhe nëse ata vazhdojnë në këtë sjellje, kjo mund të konsiderohet një shenjë e mundshme rreziku”, thekson ajo. 

Kufizimi i kohës para ekranit është diçka që prindërit mund t'u mësojnë fëmijëve të tyre, thotë Dr. Radesky. Ajo, në fakt, u ka thënë fëmijëve të saj që të vendosin një kohëmatës kuzhine që të dinë se kur duhet ta fikin ekranin. Nëse ndalojnë pa i qortuar nëna e tyre, atëherë të nesërmen do të kalojnë të njëjtën kohë para ekranit, nëse jo, atëherë do të kenë të drejtë për më pak.

4. A është ndikuar gjumi apo studimi i tyre? 

Të gjithë ekspertët që folën për The Neë York Times theksuan rëndësinë e gjumit për fëmijët adoleshent dhemëe të vegjël, duke shtuar se prindërit duhet të dinë nëse fëmijët e tyre qëndrojnë deri vonë për shkak të mediave sociale. Në këtë rast do të ishin të dobishme disa rregulla të reja familjare, si p.sh. të gjithë celularët, kompjuterët dhe tabletët qëndrojnë jashtë dhomës së gjumit gjatë natës.

Prindërit duhet gjithashtu të jenë të vetëdijshëm se rrjetet sociale po i shpërqendrojnë fëmijët nga studimi në shkollë ose po shkaktojnë ndryshime në humorin ose oreksin e tyre, gjë që mund të jetë një shenjë shqetësimi (do të ishte gjithashtu e dobishme që prindërit të mendonin se cilat janë shenjat që shfaqen në rastet e depresioni i adoleshentëve)./ Përshtatur nga CNA.al

Lajmet e fundit nga