LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

People with disabilities continue to face difficulties

2023-03-30 23:03:37, Sociale CNA

People with disabilities continue to face difficulties

In Albania, people with disabilities continue to face problems and difficulties in their daily lives. Their representatives say that, in the conditions of the increase in the cost of living, the financial support given to them by the state is small and that they continue to have difficulties in moving and obtaining the necessary services. Almost 170,000 people with disabilities are registered in Albania, but representatives of the associations say that their number is even greater.

Sajmir Ustabeqiri është një nga ato mijëra persona me aftësi të kufizuara në Shqipëri, të cilët vazhdojnë të përballen me vështirësi dhe probleme në jetën e tyre të përditshme. Sajmiri thotë se kjo e ka shtyrë atë të krijojë shoqatën e para-tetra plegjikëve në Shkodër, një shoqatë ku sot janë të grupuar rreth 420 persona me aftësi të kufizuar.

“Pa dalur prej shtëpisë fillojnë problematikat për personat me aftësi të kufizuar. Duan të shkojnë diku, po nuk dihet a ka rampë apo jo, sa respektohen vendparkimet për personat me aftësi të kufizuar, apo sa u japin të drejtat që u takojnë”.

Vitet e fundit, thotë Sajmiri, është vështirësuar edhe më shumë jeta e personave me aftësi të kufizuar për shkak të zhvillimeve brenda dhe jashtë vendit, pasi mbështetja financiare, që ata përfitojnë nga shteti, nuk u mjafton për të përballuar jetesën, ndërkohë që shumë prej tyre kanë nevoja të ngutshme dhe të përhershme për shërbime sociale dhe shëndetësore.

“Ka qenë edhe periudhë e keqe për shkak të COVIDIT, luftës në Ukrainë, kriza e çmimeve, kanë bërë që të jenë të frenuar pasi ndryshuan gjërat në të gjithë botën. Si shembull, 118 mijë lekë të vjetra merr një kujdestar. Një person që jeton vetëm me 118 mijë lekë të vjetra kush shkon për t’i bërë shërbim?”.

Në Shqipëri rreth 6.2 % e popullsisë kanë një aftësi të kufizuar, ndërsa gati 170 mijë persona figurojnë të regjistruar me aftësi të kufizuar. Por ekspertët thonë se, ky numër është edhe më i madh, pasi një pjesë e prindërve, për shkak të paragjykimeve, nuk pranojnë t’i regjistrojnë të afërmit e tyre si persona me aftësi të kufizuar.

“Po t’i referohemi organizatave të ndryshme që punojnë me personat me aftësi të kufizuar si dhe Fondacionit Shqiptar për të Drejtat e Aftësisë së Kufizuar, ata deklarojnë se është shumë më i lartë numri i personave me aftësi të kufizuar në krahasim me atë që është i deklaruar”.

Përveç problemeve shëndetësore, personat me aftësi të kufizuar përballen më së shumti me vështirësi në lëvizshmërinë e tyre pasi, në pjesën më të madhe të qyteteve, infrastruktura urbane është e papërshtatshme për ta. Kastriot Faci, i cili drejton shoqatën “The Door”, thotë se është e rëndësishme që personat me aftësi të kufizuar të mbështeten me mjete lëvizëse. Kjo shoqatë ka shpërndarë deri tani 1072 karroca me bateri dhe skutera që ndihmojnë për integrimin e personave me aftësi të kufizuar.

“Personat me aftësi ndryshe, për të jetuar një jetë sa më të lirë, kanë nevojë për mbështetje pikërisht me mjete të tilla jo vetëm në Qarkun e Shkodrës, ku ne operojmë, por në të gjithë Shqipërinë. Është një problematikë shumë e madhe, që pushteti qendror dhe ai vendor nuk arrijnë ta zgjidhin për t’i dhënë mbështetje pikërisht këtyre personave, per t’i krijuar atyre akses dhe lëvizshmëri me mjete ndihmëse”.

Ndryshimet e shpejta dhe fenomenet e reja me të cilat po përballet shoqëria shqiptare pritet të ndikojnë edhe në të ardhmen e personave me aftësi të kufizuar. Ndaj, përfaqësues të shoqatave apelojnë për t’i paraprirë këtyre zhvillimeve.

"For the time we are going through, seeing the massive departure of the young workforce, we will be faced with the problems of the third age, precisely those older people, the fathers and mothers of these people who are leaving. So, I think it will be a challenge for us, for the entire social service, for the local government, for the central government, to serve this very community, to which the third age is added".

Albania has approved the National Action Plan for Persons with Disabilities (PKVPAK) 2021-2025. However, people with disabilities continue to face obstacles in receiving services and realizing their rights to accessibility in movement, information, employment, health care, or participation in political and public life./ VOA

15:19 SOCIAL ISSUES

Shkolla

Në Sfidën e Kodimit të organizuar nga Këshilli Britanik, p...

Lajmet e fundit nga