LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

"The energy crisis was managed successfully"/ Balluku reveals the priorities

2023-03-23 14:08:00, Politikë CNA
"The energy crisis was managed successfully"/ Balluku reveals the
Deputy Prime Minister Belinda Balluku

Deputy Prime Minister Belinda Balluku stated today in the Assembly that Albania has properly managed the energy crisis during 2022.

Thus, according to Balluk, it has shown once again that energy security is a priority, that energy is being used as a weapon against the EU, against the USA. Speaking about the law on "For some additions and changes in the law no. 43/2015 "On the electricity sector", Balluku said that the Albanian government aims to make Albania a net exporting country and not an importing country by 2029.

Varësia nga importet ishte e lartë se u vendos që një pjesë e mirë e HEC të jepej në shkëmbim të TVSH në atë kohë. Sot ndërsa blejmë në import energjinë e prodhuar nga një pjesë e HEC për ti shërbyer këtij vendi e përdorin kompani që e kanë privatizuar totalisht pa të drejt. Plani i madh konsistonte vetëm në privatizimin e HEC shtetërore dhe në ngritjen e HEC të vogla pa studim duke i hequr ujin e pijshëm, apo ujin që përdorej për bujqësinë të gjithë fshatrave, dhe duke i hyrë në hak, nga mëngjesi në darkë shqiptarëve.

Por qeveria Rama i ka bërë të gjitha ndryshe. Pikë së pari, ne kemi një strategji të mirëfilltë të zhvillimit të sektorit energjitike e që në 4 vitet e fundit, tashmë ka marrë jetë dhe është diversifikimi i burimeve të energjisë. Nuk bazohemi as te vërejtjet e portaleve të paguara, as te insinuatat e opozitarëve të përfshirë në sektorin energjitik, por bazohemi në studimet e mirëfillta në direktivat e BE-së e sekretariatit të energjisë, dhe mbi të gjitha në të mirën e vendit.

2022 na ka treguar edhe një herë që sot siguria energjitike është prioritare, që energjia po përdoret si një armë kundër BE, kundër SHBA dhe këtë e parë qartazi, sic kemi parë edhe një gjë tjetër qartazi në 2022, qeveria përmes një mirëmenaxhimi të kaskadës së Drinit,  pavarësisht një dimri shumë të thatë, përmes një mirëmenaxhimi edhe të importeve ia dolëm që të ofronim shërbim të panderprerë për qytetarët tanë e mbi të gjitha një shërbim që nuk njohu as edhe një qindarkë rritje. Pavarësisht se cfarë u tha gjatë 2022, dezinformime për të krijuar panik te njerëzit, por asgjë nuk ndodhi. Dhe ne treguam se jemi një qeveri që dimë të menaxhojmë krizat, sic bëmë me pandeminë, me tërmetin, apo edhe me krizën energjitike.

To return to the law. Through a well-studied strategy, we aim to create new additional production capacities of 4 terawatts from today's production in 2029. Making Albania a net exporting country and not an importing country. Albania's energy independence is a priority of the Rama government, and above all, Albania's energy independence will also be an energy independence for the region ," said Balluku, among other things./ CNA.al

Lajmet e fundit nga