LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Coast: Citizens' support for regional cooperation remains stable at 76%

2022-06-24 16:00:00, Politikë CNA
Coast: Citizens' support for regional cooperation remains stable at 76%
Secretary General of the Regional Cooperation Council (RCC), Majlinda Bregu

The Regional Cooperation Council presented the 2022 editions of the Balkan Barometer and SecuriMeter.

The Secretary General of the Regional Cooperation Council (RCC), Majlinda Bregu, welcomed the guests to the presentation of the 2022 editions of Balkan Barometer and SecuriMeter, held today in Brussels, following the EU-Western Balkans Summit.

“Ndërsa shumë gjëra ndryshojnë, sondazhet tona të perceptimit të publikut dhe biznesit mbeten një  tregues i vërtetë i  opinionit në të gjithë rajonin. Herë herë rezultatet na befasojnë, herë shërbejnë si alarm, ndërsa herë të tjera konfirmojnë se përpjekjet tona nuk janë të kota pasi qytetarët dhe bizneset i ndjejnë përfitimet e punës sonë. 76% e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor e shohin bashkëpunimin rajonal një qasje të shkëlqyer”, tha Bregu.

Barometri i Ballkanit dhe SecuriMeter janë sondazhe vjetore të opinionit publik dhe të biznesit të porositura nga RCC, të cilat shqyrtojnë perceptimet dhe pritshmëritë e qytetarëve dhe bizneseve të Ballkanit Perëndimor ndaj një sërë fushash e temash, si integrimi në BE dhe bashkëpunimi rajonal, dixhitalizimi, punësimi, siguria, krimi i organizuar, emigrimi, radikalizimi online , etj. Ky është edicioni i 8-të i Balkan Barometer dhe i dyti për SecuriMeter për Ballkanin Perëndimor.

“Sot do të doja të mbani mend disa numra. 60 – është përqindja e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor që mbështesin anëtarësimin në BE, një shumicë ende edhe pse vitin e kaluar ishte 62%. Por nëse do të pyesnim qytetarët tanë sot për mendimin e tyre rreth integrimit në BE, besoj se do të kishim një shifër tjetër për shkak të zhgënjimit që vjen nga “JO”-ja për zgjerimin në BE të rajonit tonë 74 – është përqindja e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor që  pohojnë se keqinformimi është një kërcënim për sigurinë në ekonomitë e tyre, ndërsa 1 në 3, vazhdimisht, e shohin korrupsionin si një kërcënim të madh për jetën e tyre. 67 – është përqindja e të rinjve që thonë se po e konsiderojnë që  të jetojnë dhe punojnë jashtë vendit. Vetëm 21% kanë besim te partitë politike, ndërsa 75% jo. 66 është përqindja e njerëzve që e shohin si problematike ndotjen në vendbanimin e tyre dhe së fundi, por jo më pak e rëndësishme, 43 – është përqindja e bizneseve të Ballkanit Perëndimor që thonë se roaming pa pagesë në rajonin tonë ka pasur një ndikim pozitiv në veprimtarinë e tyre të biznesit”, shtoi Bregu.

Coast: Citizens' support for regional cooperation remains stable at 76%

“Më lejoni ta mbyll me këtë konkluzion: Nuk mund të ketë asnjë perspektivë të BE-së (të cilën qytetarët e mbështesin në nivelin 60%) pa bashkëpunimin rajonal mbështetur nga 76% e qytetarëve. Por ka më pak shanse për të bindur zërat e ashpër në BE se ne nuk do t'i shkaktojmë probleme BE-së nëse korrupsioni dhe krimi i organizuar janë ende një shqetësim për më shumë se 80% të qytetarëve. Do të jetë e vështirë për të përmirësuar rajonin e për ta kthyer atë në një qendër të madhe investimesh, nëse 67% e të rinjve do të donin të largoheshin jashtë vendit. Mediat sociale lidhin njerëzit, por keqinformimi po bëhet një kërcënim për sigurinë kombëtare në mbarë botën. E njëjta gjë vlen edhe për ndotjen e ajrit. Njerëzit që jetojnë në qytetet e Ballkanit Perëndimor humbin deri në 1.3 vjet jetë nga ndotja e ajrit, pasi popullsia është e ekspozuar ndaj disa prej përqendrimeve më të larta të ndotjes së ajrit në Evropë. Dhe së fundi: ku ka vullnet ka edhe rrugë. Ky është mësimi i nxjerrë nga “Roam Like at Home” që rajoni e filloi dhe e realizoi me sukses”, përfundoi Bregu.

Alessandra Viezzer, Zëvendës Shefe e Njësisë së Bashkëpunimit Rajonal dhe Programeve  të Ballkanit Perëndimor në Komisionin Evropian (DG NEAR), Marie Delile, këshilltare përgjegjëse për Ballkanin në Përfaqësinë e Përhershme të Francës në BE dhe Andrea Cascone, Drejtoreshë për Adriatikun dhe Ballkanin Perëndimor në Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Italisë, iu bashkuan Sekretares së Përgjithshme të RCC, znj. Bregu në hapjen e aktivitetit.

The presentation ended with the panel moderated by Radu Magdin, CEO at Smartlink Communications, with panelists: Gentian Elezi, from the Albanian Center for Competitiveness and International Trade, Dimitar Bechev, Visiting Researcher at Carnegie Europe, Valbona Zeneli, Chair of Strategic Initiatives / Department at European Union for Security Studies George C., Marshall and Dejan Jovi?, Professor at the Faculty of Political Science at the University of Zagreb./ CNA.al

Lajmet e fundit nga