LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Three lectures from the "First Republic"/ "LDK stopped Belgrade from electing Albanian representatives!"

2022-11-18 20:36:00, Opinione Mero Baze
Three lectures from the "First Republic"/ "LDK stopped Belgrade
Journalist Mero Baze

The first thing that has remained in my mind and that has been constant until the end, from all the materials I have read, from all the files and correspondences of the Government of Kosovo, LDK, LPK, KLA, the president, activists, those who praised and insulted Government, they had one thing in common: They believed that they had made their state.

In everything you can read about what happened, from the creation of LDK to the liberation of Kosovo, you see that people, citizens of Kosovo, businessmen or journalists, behave towards the formal institutions of Kosovo as towards a real state.

Dhe këtu kemi të bëjmë me atë që quhet vetëdije shtetërore. Në subkoshiencën e shoqërisë së Kosovës ka ekzistuar vetëdija e të qenurit shtet. Me ato pak liri politike që fituan nga Kushtetuta e vitit 1974, ata praktikisht kishin filluar të silleshin si Republikë dhe kishin krijuar një vetëdije shtetërore.

Universiteti, gazetat, televizioni, hapja e lakmueshme me Shqipërinë deri në vitin 1981, si dhe difuzioni kulturor mes dy vendeve, kishte bërë punën e vet.

Pra desha të them se “Republika e Parë” nuk ka lindur në një tokë shterpë. Fara e saj ishte mbjelle me kohë në shoqërinë e Kosovës dhe ata funksionin në mendjen e tyre si një Republikë brenda Jugosllavisë.

Gjëja e dytë e madhe e besueshme dhe e vërtetë ka qenë krijimi i përfaqësimit politik të shqiptarëve. Krijimi i LDK nuk ishte thjesht krijim i një partie politike. Krijimi i LDK, ndryshe nga çdo parti tjetër, është rrënim i LKJ në Kosovë.

Pra LDK nuk u krijua se ishte nevoja thjeshtë për një alternativë. LDK u krijua për të zëvendësuar përfaqësimin potikti të shqiptarëve, duke ja hequr Partisë Komuniste dhe duke ua dhënë përfaqësuesve të shqiptarëve.

Për herë të parë në historinë tyre në Jugosllavi, shqiptarët i kanë zgjedhur vet përfaqësimin e tyre politik pikërisht me LDK. Dhe ky ishte një përfaqësim që bota perëndimore e njohu menjëherë.

Perëndimi nuk njohu Republikën, nuk njohu Qeverinë, por njohu Ibrahim Rugovën dhe Bujar Bukoshin si përfaqësues të shqiptarëve të Kosovës për dhjetë vjet. Pra ata arritën t'ia marrin edhe zyrtarisht serbëve përfaqësimin politik të shqiptarëve.

Gjëja e tretë e madhe ka qenë ndryshimi që bëri në Perëndim qasje demokratike për zgjidhjen e problemit të Kosovës. Deri në vitin 1989, çdo përpjekje e shqiptarëve për liri në Kosovë, ose kishte konotacion nacionalist, të lidhur me komunizmin në Shqipëri, ose konotacion fashist, si ajo e vitit 1941- 1944, kur Kosova ju bashkua formalisht Shqipërisë nga fashizmi italian e më pas gjermanët.

Në të dyja rastet Perëndimi se ka pranuar.

E vetmja mënyrë për të futur Kosovën në kancelaritë perëndimore ka qenë qasje demokratike e Ibrahim Rugovës, paraqitjen e problemit të Kosovës si një problem i të drejtave të njeriut, lirive politike dhe pluralizmit politik kundër komunizmit jugosllav.

Po t’i shtosh kësaj dhe formimin realisht perëndimor të Rugovës dhe Bukoshit, gjuhën me të cilën ata u bënë të pranueshem në zyrat e SHBA dhe Bashkimit Evropian, ti e kupton se lëvizja e tyre jo vetëm futi Kosovën në agjendën e Perëndimit, por pengoi masakrën e parë më të madhe që mund të ndodhte nga Serbia në Ballkan, e cila nuk do ishte Bosnja apo Kroacia, por Kosova.

Ibrahim Rugova e shmangu, e ngriu dhe e shtyu konfliktin deri pas Daytonit, ku u zgjidh dhe problemi i Bosnjës.

Pas Daytonit, në skenë doli UÇK, e cila e radikalizoi situatën dhe provokoi Serbinë të ndërhynte ushtarakisht në Kosovë, duke djegur e shkretuar qindra fshatra dhe duke krijuar rreth 500 mijë të pastrehë në vitin 1998.

Kjo bëri që Perëndimi të kthejë sytë seriozisht nga Kosova. Dhe ashtu siç ka thënë Hashim Thaçi, duke përkujtuar Rugovën, “lufta jonë ka qenë përpjekja për të shpëtuar rrugën paqësore të Ibrahim Rugovës, duke siguruar ndërhyrjen ndërkombëtare dhe çlirimin e Kosovës”.

Mendoj se do të mjaftonin këto tri gjëra për të kuptuar sa e rëndësishme ka qenë lëvizja politike për “Republikën e pare”, ndoshta lëvizje më e rëndësishme e shqiptarëve në shekullin e 20 pas asaj të shpalljes së pavarësisë në Vlorë më 1912.

Libri është botuar nga UET Pres, ndërkohë që shkrimtari Preç Zogaj, i cili ka bërë edhe parathënien e librit, e cilësoi “Republikën e Parë”, një dëshmi e nivelit të lartë, që ka vlerë më të madhe për të ardhmen.

Zogaj, tha se “Republikën…” e Mero Bazes mund ta quajmë një vepër historike dhe publiçistike të karakterit madhor. Sipas Zogajt trajtimi me kaq seriozitet dhe me kaq kujdes i një periudhee të pahulumtuar siç duhet është një konribut tepër madhor për historinë e Kosovës dhe shqiptarëve.

Leonidha Mërtiri, publicist dh ish-diplomat i Shqipërisë në Beograd, në kohën e ndryshimeve të mëdha, e konsideroi librin e Mero Bazës, si një dëshmi e nivelit të lartë, pasi lëvizja pacifiste e Rugovës trajtohet me një dimension analize të thellë, pa harruar kontekstin dhe vizionin e kthjellët.

E pikërisht tek vizioni i lëvizjes që drejtoi Ibrahim Rugova dh Bujar Bukoshi, u ndaj Meero Baze në fjalën e tij. Sipas tij, ka disa dimensione që sot mund ta shikojmë më qartë të asaj lëvizje. Por më kryesorja është se LDK-ja i dha fund një procesi tashmë shekullor, kur serbët zgjidhnin apo ndikonin për të zgjedhur përfaqësuesit politikë të shqiptarëve. Ndërkaq, Baze shtoi se përmbajtja e vizionit politik që solli “Republika e Parë” e Ibrahim Rugovës ishte fitues që në fillim, pasi solli simpatinë e këtij vizioni nga Perëndimi. i cili betejat e Rugobës për demokraci dhe të drejta të njeriut, i konsideronte si vlera të tij.

Therefore, according to Baze, Ibrahim Rugova was also the politician who opened the most doors in the West. Apart from the aspect of Rugova's political vision for the format of the democratic structure of the Kosovo state, Mero Baze recognized the first President of Kosovo, another merit, which he considered quite great. "Serbia intended to start the war in Yugoslavia from Kosovo in order to finish work with it quickly. But it was Rugova who kept the war away until after Dayton, because that war could have burned Kosovo."

Referring to the exit of the KLA afterwards, Baze paraphrased Hashim Thaçi, who stated that the liberation war was done precisely to preserve the peace that Ibrahim Rugova had ensured.

11:20 Opinione Luçiano Boçi

Erdhi dita!

Dita e shumëpritur erdhi! Është ditë shprese e jete. Ditë ...

Lajmet e fundit nga