LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

When we have passivization and discrimination, there is the possibility of manipulating the registration too!?

2022-10-14 11:34:00, Opinione Refik Hasani
When we have passivization and discrimination, there is the possibility of
Refik Hasani

The registration process in Serbia, which started on October 1, is underway, in this registration, there are difficulties, because in the municipality of Medvegja there are 21 registrars led by 4 instructors and only 3 Albanian registrars.

Likewise, in the largest village of Bujanoci Highlands in Zarbicë, the registration has started late, by 10 days. Whereas in Preševo ??there are many registrants, and the registration is going better, even though the number is large in the diaspora, and of course they want to register this category as well.  

Popullata  në Krahinën Shqiptare që përfshin Medvegjë, Bujanoci e Preshevë, ka interesim të jashtëzakonshëm të marrë pjesë në këtë proces jetik të regjistrimit, dhe  shtë e njoftuar lidhur me procesin e regjistrimit. Kurse për pjesëmarrjen e shqiptarëve që jetojnë në Vojvodin e Serbi nuk kemi njohuri sikurse edhe për shqiptarët në Rajonin e Sangjakut.

Rezultati kur të mbaroj procesi më datën  31 tetor, presim të jetë me një pjesëmarrje të madhe, pasi siç dihet në vitin 2011, shqipëtarët  në Krahinën Shqiptare kanë bojkotuar regjistrimin, kurse në vitin 2002, ishte me një pjesëmarrje simbolike, kurse në vitin 1991, regjistrimi, ishte kur ngrehina artificiale e  quajtur RSFJ-ja ishte në shpërbërje, pra nga kjo bie që vetëm regjistrimi para 4 dekadave në vitin 1981, ishte kur shqiptarët e kësaj krahine morën pjesë, dhe ishte afër realitetit dhe objektivitetit faktik.      

Rreziku ekziston dhe është i pranishëm, nga kjo është në një farë mënyre thuhet se nuk po regjitrohen-pasi, nuk regjitrohen në data bazë qendrore!!!  

Through this writing, I use the opportunity to appeal for the largest possible registration of Albanians wherever they are working and active, including the Diaspora, to participate in the Census.

Yes, I also request that the OSCE and the EU bodies that follow the process, observe and monitor the elections monitor all stages and processes of the registration, including until their publication.

But there is a possibility of manipulation and not real reflection of this registration process, pork cannot be avoided only thanks to the OSCE and the instance of the EU.

In the Albanian region, when we have a greater discrimination in this part of Europe, when we have passivization of addresses and ethnic cleansing in an institutional way, there is also the possibility of manipulation of this registration as well, therefore the highest instances of the EU should be alerted .   

Lajmet e fundit nga