LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Our homeland is gaining "too much" knowledge

2022-10-17 16:13:02, Opinione Mimoza Hafizi
Our homeland is gaining "too much" knowledge
Mimosa Hafizi

It may seem a coincidence to some that particularly dramatic undergraduate enrollment figures in the Natural Sciences are flashing before our eyes at the same time as faculty petitions for pay raises and research funding. They are two seemingly independent events. There are two peaks of almost parallel stories. In one line, the unparalleled history of university salaries has developed, kept stationary in an almost twenty-year stagnation, just as the waters are left to stand, where politics has done its best to keep public universities.

Ato paga në ngërç janë një tregues po aq i ndryshkur, sa dhe çdo gjë tjetër që mund të pluskojë në mjedise mbytëse, ku qeveritë e kanë zhytur me ngulm akademizmin. Të ardhurat tejet të pakta të stafit universitar e mungesa e mbështetjes financiare për kërkimin shkencor, krahasuar me çdo vend tjetër afër apo larg nesh, janë shenja më e qartë e shumë ndjesive acide që drejtuesit e shtetit shqiptar mbartin ndaj arsimit të lartë e përpiqen t’i kthejnë në lidhje armiqësore mes botës akademike dhe shoqërisë shqiptare.

Financimi i munguar i universiteteve është një nga armët që politika ka përdorur me eficiencë kundër dijes, pa harruar assesi ta shoqërojë me të gjitha llojet e tjera të ndikimeve, në tentativën për t’i kthyer universitetet nga qendra të dijes në kopje po aq të shëmtuara të pamjes së vet. Vështirë që shqiptarët të mos kujtohen se çfarë ndodh gjatë fushatave zgjedhore në institucionet e arsimit të lartë.

Në paralelen tjetër ndodhen Shkencat e Natyrës, e veçanërisht Fizika, shkenca e shkencave, krenaria e intelektit njerëzor, simboli i përpjekjes për pushtimin e universit nga ne, qenia e brishtë që ka marrë guximin t’i dalë përpara të Plotfuqishmit. Kjo degë studimi, e ndërtuar me standardet më të larta, me fizikanë të diplomuar që kanë bërë emër shkencor brenda dhe jashtë vendit, me mësues të diplomuar që kujtohen me respekt nga breza të tërë, këtë vit jubilar të 65-vjetorit të Universitetit të Tiranës, do të frekuentohet vetëm nga 10 studentë të rinj. E pra, Fizika ka qenë dega nismëtare e krijimit të këtij universiteti. Dekada të tëra, fizika bënte të ëndërronin me qindra të rinj.

Sot, vetëm10 studentë! Nesër ndoshta asnjë fizikan e asnjë mësues fizike, për të mësuar nxënësit në shkolla. Braktisja e saj, braktisja e Shkencave të Natyrës, është treguesi më ulëritës se atdheut tonë fatkeqësisht i kanë dalë tepër njerëzit e dijes. Vendet e punës për studentët e diplomuar me standarde të larta në këto fusha janë limituar skajshëm. Perspektivat për ta janë thuajse të mbyllura. E papritur këto dy histori paralele po ndërthuren në këtë vjeshtë, në fillim të vitit të ri akademik.

Maybe they are finding each other to merge at a critical mass, - some high energy physicist would say. - To form an explosive mass of alarm for the Albanian public, so that those who have ears to hear and eyes to see, reflect and understand how knowledge is flowing in this country. And he says out loud: So, we have neither need nor respect for knowledge, So, knowledge is not a source of development for the country. That the countries where the informal economy flourishes do not need physics or chemistry, nor teachers paid with dignity, nor knowledge, nor people to bear its burden. Maybe ask yourself a question: What happens if it continues like this?

13:55 Opinione Lorenc Vangjeli

Dilema tunduese/

Nga Lorenc Vangjeli Nuk ka shumë për të zgjedhur! Nuk ekz...

10:58 Opinione Ermal Mulosmani

Edi Rama and Kosovo

This yesterday's incident between Rama and Albin Kurti fin...

Lajmet e fundit nga