LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Scheme for the support of cattle breeders and farmers/ Deputy Minister Jaupllari gives the good news

2023-02-09 11:14:00, Aktualitet CNA

Scheme for the support of cattle breeders and farmers/ Deputy Minister Jaupllari

The Ministry of Agriculture is drafting a VKM for support from the national scheme for 2023.

The Deputy Minister of Agriculture, Arian Jaupllari has clarified that with this project, farmers and livestock farmers will be financially assisted.

According to Jaupllari, with the total fund of 1.5 billion ALL, livestock farmers have also benefited from the free oil scheme for agriculture.

"The Ministry of Agriculture and Rural Development has prepared a VKM project for support from the national scheme for 2023.

Support for livestock through the national scheme has taken up the largest share of the fund over the last few years.

Për vitin 2022, aplikuan rreth 7 mijë fermerë për mbështetje në blegtori (lopë dhe bagëti të imta) me një kërkesë prej 1,7 miliard lekësh dhe përfituan në fakt rreth 6200 prej tyre me një fond total prej 1,5 miliarde lekësh”, shkruan Jaupllari në rrjete sociale.

Sipas tij, në bletari aplikuan rreth 2900 bletarë me një kërkesë fondi prej rreth 330 milion lekësh dhe përfituan rreth 2700 bletarë me një fon prej rreth 290 milion lekësh.

“Gjatë vitit 2022, blegtoria ka përfituar edhe nga nga skema e naftës falas për bujqësinë. Përmendim këtu, kulturën e misrit, jonxhës dhe kulturave të tjera foragjere.

Përvec kësaj mbështetje, fermat e mëdha nëpërmjet programit IPARD II kanë përfituar mbështje për ndërtim stallash, mekanizimin e proceseve të punës etj.

In the national scheme for 2023, support for livestock is expected to continue to be the main component", the number two of the Ministry of Agriculture further explains. /CNA.al

Lajmet e fundit nga