LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

"Gjinushi, a second McGonigal"/ The strong call of the DP: Raise the voice of the protest

2023-02-09 11:24:00, Aktualitet CNA

"Gjinushi, a second McGonigal"/ The strong call of the DP: Raise the

PD MP, Ina Zhupa, in a statement to the media, has accused Prime Minister Edi Rama of seeking to give another mandate to Skënder Gjinushi at the head of the Academy of Sciences.

Zhupa stated that the request of two socialist deputies for the re-election of the president of the Academy of Sciences is disturbing and prejudicial.

DP has called on academics to raise their voices in protest against what is happening.

"Edi Rama, contrary to the law, wants to give another mandate to Skender Gjinushi as president of the Academy of Sciences.

Edhe pse mandati i tij aktual është në Gjykatë Kushtetuese dhe pret shqyrtimin; edhe pse zgjedhja e tij në krye të Akademisë nuk është dekretuar nga Presidenti i Republikës se ishte antiligjore;  edhe pse është denoncuar publikisht si pazar që ka në mes shitjen e ish-partisë së Gjinushit për interesat politike të Ramës, prapë Kryeministri nuk ndalet.

Reagimi, si i Partisë Demokratike, ashtu edhe i akademikëve Artan Fuga dhe Apollon Baçe ka qenë i fortë dhe do të vazhdojë.

Akademiku Baçe ka ngritur dy pyetje në analizën vjetore të Akademisë së Shkencave në lidhje me kërkesën për ndryshimin e ligjit, të propozuar nga dy deputetë socialist dhe që lejon rizgjedhjen e Gjinushit në krye të institucionit:

1- Shkak për kërkesën e amendimit të ligjit, a u bë shqetësimi vetjak i deputetëve për situatën në Akademi, apo kjo kërkesa u përgatit dhe ju delegua atyre nga kryesia e Akademisë?

2- Nëse kërkesa u delegua nga kryesia e Akademisë, përse ajo nuk u diskutua dhe miratua në asamble, siç e kërkon paragrafi 6 i nenit 11 të ligjit, i cili ngarkon për miratimin dhe ndryshimin e statutit asamblenë, jo kryesinë?

Partia Demokratike e thekson këtë shqetësim dhe paragjykon, me të drejtë, edhe staturën e dy deputetëve propozues të PS, që kanë kërkuar amendimin ligjor. Kjo për faktin se as z. Petro Koçi dhe as z. Ismet Beqiraj nuk njihen si njerëz të arsimit dhe shkencës së lartë, dhe as kanë lidhje me botën akademike. 

Turning the Academy of Sciences into an annex of Rama-Gjinushi's political appetites is an insult to academics, the Assembly and the public in general.

The Democratic Party calls on the people of science, culture and art to raise their voice of indignation and protest against the infiltration of methodologies that are neither science nor politics, from the "intellectuals of the rope and rope" that Edi Rama holds close and prefers to the Academy.

We join the voices of academics Artan Fuga and Apollon Bace with our political and social support, and we ask others to join together to prevent further degeneration of the Academy of Sciences.

Using the words of Mr. Because we cannot allow a second McGonigal even in the Academy of Sciences of Albania", said Zhupa. 

Lajmet e fundit nga